Mõlemad esitatud pakkumised olid hinna poolest samas suurusjärgus, kuid ületasid kavandatud eelarvet, teatas amet.

Uuele politseivormile üleminekuks otsis PPA lepingupartnerit, kes toodab uued vormikomplektid ning võtab enda kanda ka kogu vormivarustusega seotud laoteenuse, veoteenuste, arvepidamise, tellimuste korraldamise ja muud sellist.

Sellisel kujul täisteenuse osutamiseks tegi pakkumuse kaks ettevõtet, kes esitasid üldjoontes võrdväärsed pakkumised. Ühel puhul oli hind veidi soodsam, teise tugevuseks olid paremad garantiitingimused. Mõlema pakkumuse puhul oli vormikomplekti hind planeeritust suurusjärgus kolmandiku võrra suurem, mistõttu lükkas PPA mõlemad pakkumused tagasi.

Ameti peadirektori asetäitja Tauno Tuisu sõnul on pakkumuste tagasi lükkamine raske, kuid läbimõeldud otsus. „Tänan hankes osalejaid pakkumuste koostamisel tehtud töö eest. Vormi täisteenuse hange sellisel kujul on esmakordne nii politsei kui ka erasektori pakkujate jaoks ning lepingutingimused tekitasid palju küsimusi. Siiski on tänaseks selge, et pakutud hinnaga ei ole võimalik lepingut sõlmida, sest sellisel juhul võtaksime riigile mitmeks aastaks kohustusi, millele PPA eelarves täna lisakatteallikaid ei ole,“ selgitas Tuisk.

Täiendavad läbirääkimised ei ole võimalikud

Tuisu sõnul on kaasaegsele vormile üleminek tähtis nii ametnike motivatsiooni kui ka töötingimuste parandamiseks ja PPA läheb vormi täisteenuse pakkuja otsimisega edasi.

„Lõppenud hanke raames ei ole meil võimalik täiendavaid läbirääkimisi pidada. Uut hanget ette valmistades vaatame üle lepingutingimused, et teenuse hind tuleks soodsam, kuid me ei saa teha kompromisse vormikomplekti kvaliteedis. Võtame arvesse hankeprotsessi käigus saadud teadmisi ning juba järgmise aasta esimestel kuudel soovime uue hanke välja kuulutada,“ kinnitas Tuisk.

Kuna tegu on rahvusvahelise hankega, mis vältab kuni kuus kuud ning selle järgneb vormikomplektide tootmise periood, siis lükkub uue vormivarustuse kasutuselevõtt aasta võrra edasi ning jääb 2017. aastasse.

Juunis kuulutas PPA välja riigihanke vormivarustuse täisteenuse pakkuja leidmiseks. Tegemist oli võistleva dialoogiga hankega, milles 17. juulil esitas osalemise taotluse viis ettevõtet ning 13. novembriks esitas pakkumise kaks firmat. Täna lükkas PPA mõlemad esitatud pakkumised tagasi ja kuulutas hanke luhtunuks, sest need ületasid oluliselt kavandatud eelarvet.

Ärileht kirjutas oktoobri lõpus, et konkurendid kahtlustavad PPA kümnemiljonilise vormiriiete hanke puhul kokkumängu ning hankel osalejate arvates on politsei- ja piirivalveamet seadnud niisugused tingimused, et tähtajad sobiksid ainult ühele pakkujale. Pärast seda tellis siseministeerium erakorralise auditi, mille tulemusena leiti hankes mitmeid ränki vigu.