Uue seadusega saab ajalehtede ja ajakirjade kojukanne universaalseks postiteenuseks, mida saab pakkuda vaid firma, kes suudab seda teha ühtse hinnaga ja üle Eesti.

Kojukanne kallineb

Tallinnas, Tartus ja Pärnus ajalehtede varahommikuse kojukandega tegeleva Express Posti juhatuse esimehe Sven Suurraidi sõnul toob uus seadus kaasa ajalehtede ja ajakirjade kulude kasvu, kuna tõuseb kojukande hind suuremates linnades, mis omakorda võib tavatarbijale kaasa tuua ajakirjanduse tellimishindade tõusu.

Suurlinnade natuke madalamad kojukandehinnad tasakaalustatakse kõrgete hindadega maapiirkondades. “Kui linnas saab ühte kortermajja kümme lehte korraga laiali kanda, siis maal on talude vahe kilomeetrites ning kümne lehe laiali kandmiseks tuleb tihti 20-30 kilomeetrit sõita ja see kõik on kulu,” rääkis Suurraid.

Uus seadus teeb tema sõnul ka uutele tulijatele turuletuleku raskemaks, sest erinevalt Eesti Postist, kellel on olemas üle-eestiline kandevõrk, peavad nad selleks palju investeerima. Lisaks kaasnevat seadusega ajalehtede võimaluste vähenemine kojukandeteenuse osutaja valikul. “Kui mõni ajaleht, mis ilmub näiteks ainult Võrus ja soovib võrulastele kojukannet tellida, siis ei saa ta palgata 10 kohalikku inimest seda tegema, vaid peab ostma teenuse üle Eesti tegutsevalt firmalt,” ütles Suurraid.

Levikulud 15 protsenti

Uue seaduse mõju ajalehtede ja ajakirjade hindadele on veel raske prognoosida. Päevalehe kogukulutustest moodustavad levikulud umbes 15 protsenti.

Kui seni olid postiturul tegutsevad firmad sunnitud pakkuma universaalteenuseid, sh tähitud kirja ja lihtkirja saatmist, siis uue korra järgi saab turule tulla ka ühe konkreetse teenusega.

Lihtkirja kohaletoimetamisel kullerteenuse nime all Eesti Postile konkurentsi pakkuva D2D tegevjuhi Olle Koobi sõnul ei ole selge, kas firma saab tegevust jätkata, sest kõnealust teenust üle Eesti pakkuda on keeruline. “Pole selge, kas Eesti Postil säilib konkurents või mitte,” ütles ta. “Arvestades Eesti suurust, siis heal juhul mahub siia kaks üle riigi tegutsevat firmat.”

“Kui Eesti Postile tagatakse selle hinna arvutamisel monopol ja välistatakse võimalus teistele teenust pakkuda, siis kirja saatmise hind tõuseb,” ütles linnades Eesti Postist umbes 25 protsenti odavamalt teenust pakkuva D2D juht Koop.

Riik toetab järgmise aasta eelarvest ajalehtede kojukannet maakohtades 15 miljoni krooniga. D2D saaks selle eest ajalehed seal laiali kanda, ilma et peaks tellijatelt raha küsimagi.

Eesti Posti esindaja keeldus uut seadust kommenteerimast.

Uus seadus peab Eesti Posti paremini tööle panema

MKM-i sideosakonna nõunik Alice Vood ütles, et uus postiseadus on samm Eesti postituru täieliku avamise poole ning sunnib Eesti Posti efektiivsemalt tööle.

Uus seadus annab võimaluse osutada tegevusloa alusel universaalseid postiteenuseid eraldi. “Loodetavasti tekib selle tulemusena Eesti Postile konkurente, mis omakorda tõstab teenuse kvaliteeti ja alandab hinda,” lisas Vood.

Universaalseteks postiteenusteks loetakse uue korra järgi kuni kahekiloste kirjade, kuni 20-kiloste postipakkide ning perioodiliste väljaannete kandeid.

Voodi sõnul on uus seadus suunatud universaalsete postiteenuste tagatuse kindlustamisele. Kui teised operaatorid saavad konkureerida ainult linnades, siis Eesti Postil on Voodi sõnul tegevusluba, mis kohustab firmat üleriigiliselt teenust pakkuma. “Et vähegi konkurentsi tasakaalustada, püüame vältida sellise olukorra tekkimist, kus Eesti Post peab maapiirkonnas kõrgemate kulutustega opereerima, samal ajal kui teised firmad konkureerivad linnades, kus kulutused on madalamad,” ütles ta.