Firmad valmistuvad uue toote turule toomiseks kuid. Samas võidakse nn lollikindlad tooted turule tuua ilma ettevalmistuseta.

Toote turule toomisele eelnevad põhjalikud turu-uuringud ja sihtgrupi ning selleni jõudmise teede valimine. Turu-uuringud sisaldavad nii potentsiaalse ostjaskonna suuruse hindamist kui ka konkurentide tegevuse ja hinnapoliitikaga arvestamist. Lihtsamad tootetutvustuskampaaniad teevad firmad ise, keerukamate puhul kasutatakse reklaamifirmade abi.

Hoiupank tuleb igal aastal välja umbes kümne uue tootega, millest pooled on põhimõtteliselt uued. "Tootega turule tulekuks valmistume vähemalt kuus kuud," ütles Hoiupanga avalike suhete osakonna vanemspetsialist Erkki Peegel.

Philips Eesti AS aga hakkab juba praegu valmistuma suvel uue videoplaadi müükitoomiseks.

"Inimene peab poes teadma, mida otsida," ütles Philips Eesti AS müügijuht Tõnu Teeveer toodete marketingitoetuse vajadust kommenteerides.

"Meid on aidanud reklaamida taevakanalid, konkurendid ja kasvõi see, et juba kolmandat aastat on Philipsi teler tunnistatud Euroopa parimaks teleriks," ütles Teeveer.

Philipsi reklaamikampaaniaid Eestis toetab reklaamiagentuur Kontuur. Hoiupanga kampaaniad tuginevad Divisionile ja Kontuurile.

Philipsi toodetest moodustavad uudistooted umbes 40 protsenti. "Püüame igal aastal välja tulla ka mõne "maasikaga" ehk üllatava uue tootega," ütles Teeveer. Momendil on järsus tõusus kvaliteettelerite müük. "100-hertsised telerid on saamas uueks standardiks," ennustab Teeveer. Samuti on populaarsed lainurktelerid, lisas ta.

Telerid on mõeldud peamiselt jõukamale kliendile, kuna ühe 100-hertsise teleri hinnad kõiguvad vahemikus 16 000-30 000 krooni. Samas ei julge Teeveer telerite hinda paariks kuuks ette ennustada, sest tehnoloogiast ja konkurentsist tingitult hinnad langevad.

üks reklaamikampaania läheb Philips Eestile sõltuvalt tootest maksma 150 000-300 000 krooni. Suurte kampaaniate maksumus algab miljonist kroonist, ütles Hoiupanga avalike suhete osakonna juhataja Kristi Liiva.

Hoiupank pakub viimase aja edukamaks kampaaniaks tarbimislaenu oma. Eraklientidele suunatud kampaania järgnes ühispanga tarbimislaenu kampaaniale ja oskuslik konkurendist madalama intressimäära kasutamine oli hea turunduslik võte.

Mitte alati ei lähe müük plaanitult. Näiteks tõi Philips küll esimesena maailmas turule videokasseti, kuid sellel kasutatud standardit ei võtnud turg omaks ning praegu on üldkasutatav hoopis VHS tehnoloogia. "Philipsi kassetil oli küll kvaliteet parem, kuid kuna konkurendid pakkusid VHS kassette salvestistega (filmid jms), jättis turg Philipsi tehnoloogia tahaplaanile.

Hoiupank aga ajastas natuke valesti oma kapitalihoiuse kampaania, tunnistavad Hoiupankurid. Kampaania langes suveajale, kus sihtrühm selliste asjade paele ei mõtelnud, tunnistab Liiva.

Eestis läbiviidud reklaamikampaaniatest on Teeveerele enam meelde jäänud KOFF-i ja "kammi Sassi" reklaamid. Liiva sõnul on viimase aja kampaaniatest positiivseid emotsioone loonud KENO-loto ja kaugemast minevikust UUNO-raadio turuletoomine.

Ebaõnnestunud reklaamidest Teeveer ei räägi. "Ebaõnnestumine on siis, kui reklaam üldse silma ei jää. Kui kasvõi halb reklaam silma jääb, on ta oma ülesande täitnud," lisas ta. Liiva sõnul tahaks ta natuke kritiseerida konkurentide kampaaniaid. Kuid see oleks ebaeetiline, lisab ta jättes teiste pankade ebaõnnestumised välja toomata.

Positiivne suundumus turul on Peegli sõnul see, et järjest enam pannakse rõhku kliendi vajadustele ja turu segmenteerimisele. Aga samas tehakse tihti reklaame stiilis: otsitakse ilus slaid, lisatakse vaimukas tekst ja arvatakse, et toode ongi edukas - ei mõelda aga, kellele toode planeeritud on, lisas ta.

AARE REIVART