Soome HEX-i ja Tallinna Väärtpaberibörsi (TVB) liitumise tulemusena on tunduvalt suurenenud Eesti ettevõtete huvi börsil noteerimise vastu, mistõttu võib börsil registreeritud ettevõtete nimekiri täieneda juba järgmisel aastal.

“Ma ei saa kommenteerida seda, millised firmad või isikud on käinud meiega kohtumas, kuid võin öelda, et huvi tõus on olnud märgatav,” ütles Tallinna Väärtpaberibörsi juhatuse esimees Gert Tiivas. Võib juhtuda, et järgmisel aastal täieneb noteeritud ettevõtete nimekiri mõne nime võrra, kuid sel aastal tõenäoliselt seda ei juhtu, lisas ta.

Tiivas märkis, et kui poole aasta või aasta eest polnud ettevõtete seas mingit huvi Tallinna börsile tuleku vastu, siis nüüd on asjad selles osas muutunud. “Tänu koostööle HEX-iga on olukord hoopis teine,” tõdes Tiivas.

KRISTIINE KESKUS, ÖSEL JA MICROLINK KAALUSID. Suprema analüüsiosakonna juhataja Veikko Maripuu sõnul on börsile minekut eri ajahetkedel suuremal või vähemal määral kaalunud mitmed eri valdkondades tegutsevad ettevõtted, nagu Kristiine Keskus, Ösel ning Microlink.

Samas arvas Maripuu, et viimasel ajal on börsilemineku soovid nimetatud ettevõtete puhul vaibunud.

ASi Microlink juhatuse esimees Allan Martinson ütles, et ettevõtte võimalikku börsileminekut on kaalutud ühe võimaliku alternatiivina, kuid vähemalt selle aasta sees ettevõtet Tallinna börsil ei noteerita.

Martinsoni sõnul on börsile minek tavaliselt seotud kindla eesmärgiga, nagu näiteks täiendavat kapitali teenida. “Hetkel ei pea me vajalikuks börsile minna, kuid see ei tähenda seda, et me tulevikus seda teha ei võiks,” selgitas Martinson.

Eelmisel aastal plaanis börsile minekut ka AS Silmet. Silmeti juht Tiit Vähi on aga Eesti Päevalehele kinnitanud, et ettevõtte börsile viimine pole hetkel päevakorras.

Ka Öseli kommunikatsioonijuht Kristel Raesaar ütles, et börsile minekut ettevõte vähemalt lähiajal ei plaani.

Samas võib TVB nimekiri mõne praeguse emitendi võrra väheneda.

KLEMENTI ON LAHKUMIST ARUTANUD. AS-i Klementi juhatuse esimees Madis Võõras ei soovinud Klementi võimalikku lahkumist Tallinna Väärtpaberibörsilt kommenteerida.

“Oleme võimalust arutanud, kuid kuna see on seotud suurte rahaliste kulutustega, siis sellest tulenevalt pole see ettevõttes päevakorral,” sõnas Võõras.

Paari aasta perspektiivis võib olla Eesti ettevõtteid praegu loodava TVB ja HEX-i ühises börsisüsteemis Tiivase hinnangul 20-30. Hetkel on TVB nimekirjas kokku 18 ettevõtet.

“Meie eesmärgiks ei ole see, et meil oleks noteeritud 100 ettevõtet. See tähendaks, et me peaksime oma standardid laskma nii madalale, et iga suitsu või jäätist müüv kiosk võiks börsile tulla,” märkis Tiivas.

Uued ettevõtted, kes järgmisel aastal tõenäoliselt end börsil noteerivad, peaksid tema hinnangul pakkuma toodet, teenust või mingisugust teist eelist, mis on suunatud Soome või Põhjamaade majandusruumi.

Seda, millist mõju võiks Tallinna börsi ja HEX-i ühine kauplemissüsteem avaldada aktsiate hindadele, ei osanud Tiivas prognoosida.“Aktsiate hindade ennustamiseks olen mina kõige sobimatum inimene – esiteks ei tohi ma seda teha ja kui ma ka tohiks, siis ma ei oskaks seda teha,” märkis Tiivas.