“Müügi kiirus sõltub korterelamu asukohast, hinnast ja eksklusiivsusest,” ütles kinnisvarafirma Uus Maa tegevdirektor Jaanus Laugus. Tema sõnul on Eesti klientuur väga hinnatundlik, kiiresti jõuavad müügitehinguni uued äärelinnakorterid hinnaga kuni 12 000 krooni ruutmeetri eest ja kesklinna korterid hinnaga 18 000-20 000 krooni ruutmeetri eest.

Eksklusiivsed korterid lähevad endiselt kaubaks. “Kesklinnas läheb visamalt,” lisas ta, märkides erandina Maakri tänav 21 asuva 22-korruselise kortermaja, mille ehitust alles alustati, kuid 90 protsenti korteritest on juba müüdud.

Maakri tänava maja puhul mängib rolli eksklusiivsus ja asukoht, kuna tegemist on esimese kesklinna kõrghoonest korterelamuga, rääkis Laugus. “Kui korteril on õige hind ja see asub normaalses kohas, siis ostetakse ta kiiresti,” ütles Kodumajagrupi AS-i müügiesindaja Aaro Schmalz. Kodumajagrupi poolt pakutavas elamus, mida hakatakse ehitama Sõpruse puiesteele selle aasta septembris ja valmib järgmise aasta mais, on 46-st pakutavast korterist praeguseks müü-dud või broneeritud 29.

Schmalzi sõnul tuntakse juba praegu elavat huvi ka Tiskre elamurajooni ehitatava 250 korteri vastu, mis on veel alles eskiisi staadiumis. “Üle päeva helistab keegi ja küsib selle kohta,” ütles ta.

Arco Investeeringute AS-i poolt arendatavasse Veskimöldre elamurajooni valmib sügisel kolm 12-korterilist kolmekorruselist elamut. “Praktiliselt kõik kolme maja teise ja kolmanda korruse korteritest on müü-dud,” ütles Arco Investi kliendihaldur Ele Pillesson.

Arendajate väitel on uued korterid populaarsed, kuna pangad eelistavad laenu anda uute korterite ostmiseks ning vanad korterid on muutunud mõttetult kalliks.

“Pangad vaatavad uute korterite peale soodsamalt ning teisalt nad ise ka finantseerivad neid arendusprojekte,” rääkis Jaanus Laugus Uus Maast. Tema sõnul pakuvad pangad uute korterite puhul soodsamaid laenutingimusi ning kuna laenu antakse pikema perioodi peale, tuleb uue korteri kuumaks kohati isegi soodsam kui kasutatud korteri puhul.

Vana korter asendatakse uuega. Schmalzi sõnul kasutavad paljud ära ka vanemate korterite praegust kõrget hinnataset, müües vana korteri maha ning paigutades saadud raha uue korteri sissemakseks.

Pillessoni sõnul on uute korterite eeliseks parem seisukord, mis väldib kõikvõimalikke parandus- ja remonttöid, mis vanemate korterite puhul tuleb tihtipeale ette võtta. “Ka saavad kliendid korterit ette ostes teha soovikohaseid muudatusi odavamalt, kui valmis objekti ostes,” lisas ta.

Lauguse sõnul ei ole huvi vähenemist uute korterite vastu praegu oodata. Tugev nõudlus lubab arendajatel müüa isegi selliseid kortereid, mis juba mõnda aega ostjat ootasid. “Praegu ei olegi selliseid projekte, mis ei läheks, kõik on müüdav,” lisas ta.