“Kui praegu on jäätmete vastuvõtuhind käibemaksuta 350 krooni tonn, siis uuest aastast tõuseb see 420 kroonini,” selgitas uut hinnakujundust AS-i Väätsa Prügila juhataja Aivar Lõhmus.

“Esiteks, vastavalt jäätmeseadusele tõusevad jäätmetasud meie jaoks praeguselt 4 kroonilt tonni kohta 30 kroonini. Teiseks pole me oma hinda muutnud 2003. aastast saati, samas aga on kõik kulutused suurenenud. Ja kolmandaks, seni pole me hinna sisse arvestanud seadusega ette nähtud kohustuslikku sulgemise ja seirefondi akumuleeritavat raha,” ütles Lõhmus.

Soovist uuest aastast olmejäätmete ladestushinda tõsta teatas ka Tallinna linnale ja kontsernile Cleanaway kuuluv Tallinna Prügila AS. Tallinna linnavalitsusele esitatud ettepanekuks on tõsta ladestushinda 430 kroonilt 550 kroonile tonni eest ehk 28 protsenti. “Hind tõuseb vaid neil olmejäätmetel, mis tuleb ladustada. Kõigil neil jäätmetel, mida saab ümber töötada või uuesti kasutada, hinnad ei muutu või isegi alanevad,” selgitas juhatuse liige Allan Pohlak.

Tallinna Prügila hinnatõusu otsuse peab tegema ettevõtte nõukogu, mille esimehe abilinnapea Peep Aaviksoo sõnul ei pruugi hinnad olla sellised, nagu seda soovis ettevõtte tegevjuhtkond. “Praegu ei tasu paanitseda ja ajast ette rutata.”

Prügivedu

Lõpptarbija hind võib tõusta 15–20%

•• Tallinnas ja Harjumaal on konkurents prügivedajate vahel suur, seega võib eeldada, et kindlasti ei tõuse prügiveohinnad sama palju, kui tõuseb ladestushind. Samas ei jää hinnatõus tulemata, sest kogu ladestustasu kallinemist ei suuda vedajad katta.

•• Eeldatavasti kallineb prügivedu lõpptarbijale suurusjärgus 15-20%, mis tähendab, et 3-toalise korteri prügiveoarve kasvab umbes 8 krooni.

Korterelamu konteineri äravedu 110 krooni

•• Korterelamud kasutavad tavaliselt 800-liitriseid konteinereid. Praegu maksab sellise konteineri tühjendamine 89 krooni. Pärast ladestushinna tõusu võib sellise konteineri tühjendamine maksma hakata 100-110 krooni.

•• Prügiveo hind koosneb järgmistest komponentidest: ladestustasu, mis omakorda sisaldab riiklikke makse (saastetasu, käibemaks jne), äraveotasu (autode, kütuse, palga jne kulu).