Eelnõus toodud toetusskeem on taastuvenergia tootjatega saavutatud kompromisslahendus, mis hoiab võrreldes praegu kehtiva skeemiga tarbijatele 2020 aastani kokku kuni 300 miljonit eurot taastuvelektri eest makstavat tasu, majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.

Eelnõu kohaselt on toetatav elektrikogus sõltuv taastuvenergia eesmärgist ning toetused on seotud elektrienergia ja CO2 turuhinnaga. Uus skeem hõlmab juba rajatud või rajamisel olevaid taastuvelektri tootmisüksusi.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul peab Eesti oluliseks taastuvatest allikatest elektri tootmist, kuid eelkõige tuleb silmas pidada inimeste huve.

„Taastuvenergia toetuse vähendamine kajastub kindlasti elektriarvetel ja leevendab elektrihinna tõusu,“ lisas ta.

Taastuvenergia tootmismahud Eestis on viimastel aastatel oluliselt kasvanud, moodustades mullu Eesti elektritarbimisest 13 protsenti.

Kuna taastuvenergia tootmine on oluliselt kallim kui konventsionaalsetest allikatest tulev elekter, on see muutunud tarbijatele märkimisväärselt koormavaks, moodustades ligi kümnendiku elektriarvest.

Viimastel aastatel tehtud investeeringute abil on jõudsalt kasvanud eriti biomassist toodetud elektrienergia osa, moodustades kõigist tootjatele välja makstud taastuvenergia toetustest käesoleva aasta teises kvartalis 76 protsenti.

Tänane taastuvelektri toetus on fikseeritud muutumatu määrana (53,7 €/MWh) võrdselt kõigile tootjatele, mida Elering maksab toetusena iga toodetud MW/h taastuvelektri eest lisaks tulule, mida tootja teenib elektrienergia müügi eest turule.

Turuhinna tõustes võimaldab selline skeem põhjendamatult suurt tulukust, sest sõltumata turuhinnast on makstav toetus muutumatu.

Riigi makstavate toetuste abil saavutatav investeeritud kapitali tootlus, mis on suurem kui 10-12 protsenti, on vastuolus Euroopa Liidu riigiabi suunistega ning kvalifitseeritav kui keelatud riigiabi ehk ülekompenseerimine.

Lisaks praeguse toetusskeemi ebaproportsionaalsusele muutuvad taastuvelektri toetused järgmisest aastas täielikult avaneva elektrituru valguses riigiabiks. Toetusskeemile on vaja taotleda ka Euroopa Liidu luba.