„KPMG viis hiljuti läbi ülemaailmse uuringu Global Technology Innovation, mis näitas, et ligi kolmandik tehnoloogiaettevõtete juhte peab kõige olulisemateks tehnoloogilisi läbimurdeid tegevateks riikideks Hiinat ja USA-d. Kolmandale kohale paigutas 13 protsenti vastajatest India. Huvitaval kombel pidas vaid 39 protsenti USA-s vastanutest oma kodumaad tehnoloogiauuenduste valdkonnas kõige perspektiivikamaks, samal ajal kui hiinlastest tunnustas enda riiki 71 protsenti,“ ütles KMPG Baltics OÜ nõustamisteenuste juht Karin Rätsep.

Ärimaailmas peetakse järgmiseks kaalukaks tehnoloogiliseks arengusuunaks pilvetehnoloogial põhinevat mobiilitööstust. Ligi kolmandik uuringus osalejatest prognoosis, et murdeline areng ärimaailmas tekib nelja aasta jooksul nutitelefonide, tahvelarvutite või teiste mobiilitehnoloogiate valdkonnas. Mobiilikaubanduses peetakse innovatsiooniliidriks Google’it, millele järgnevad Facebook ja Amazon. Ettevõttete seas on juhtivateks tehnoloogia arendajateks Apple, Google ja Microsoft. Globaalsete innovatsioonide visionäärina tunnustatakse Apple’it ja kadunud Steve Jobsi.

Uuringus prognoositi ka 2015. aastal kõige enam tehnoloogiat mõjutavaid pilveteenuseid: 30 protsenti küsitletutest pakkus “tarkvara kui teenust” (Software as Service, Saas ehk teenus, kus üle võrgu on võimalik kasutada tarkvaralahendust). Küsitletutest 22 protsenti pakkus “infrastruktuur kui teenus” (Infrastucture as a Service, IaaS), mille puhul tuleb kogu tarkvara, sealhulgas operatsioonisüsteemi, majandada ise.

Pilvetehnoloogia annab nii teenusepakkujatele kui ka kasutajatele mitmeid eeliseid: kasumi ja töö efektiivsuse suurenemine, kulude ja turundusele kuluva aja vähenemine ning lisaks võimaldab luua teisi murrangulise iseloomuga lahendusi sotsiaalvõrkude- ja mobiilirakenduste osas. Pilvetehnoloogia panustab jätkuvalt tehnouuenduste arengusse, eesmärgiga juhtida ärimaailma tehnoloogilisi läbimurdeid.

Veidi rohkem kui pooled vastajatest uskusid, et nende riigi haridussüsteem soodustab innovaatiliste mõtlejate sündimist või arengut. Seda pidas tõeseks 75 protsenti hiinlastest, samal ajal kui USAs uskusid sellesse vähem kui pooled ameeriklased.

KPMG ülemaailmne uuring Global Technology Innovation viidi läbi tänavu kevadel ja selles osales 668 tehnoloogiaettevõtete juhti. Esindatud olid tehnoloogia start-up’ide juhid, keskmised kuni suured ettevõtted, riskikapitaliettevõtted ja niinimetatud ingel-investorid. Uuringus osalenutest oli 43 protsenti USAst, 42 protsenti Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnast, 23 protsenti Euroopast, Lähis-Idast ja Aafrikast. Uuring oli KPMG tehnoloogiauuenduste keskuse (Technology Innovation Center) projekt.