Täna esitlesid BSA (Business Software Alliance) ja Eesti äritarkvara liit ülemaailmset tarkvarapiraatluse ja Eesti elanike arvuti- ja tarkvarakasutuse uuringut.

Pressikonverentsil külalisena osalenud siseminister Jüri Pihli arvates ei ole tarkvarapiraatlus nii süütu kuritegu kui esmapilgul arvatakse.

"Ebaterve konkurents ja saamata jäänud tulud ohustavad paraku just neid, kes tegelevad arendustööga ja loovad uusi väärtusi," ütles Pihl ja lisas, et piraattarkvaraga seotud riske tuleks selgitama hakata juba koolides.

Ligi pooled vastajatest on Faktumi uuringu järgi saanud osa tarkvarast uue arvutiga kaasa. Sellest ei jää palju maha ka tarkvara alla laadimine internetist (42%). Järgnevad tarkvara saamine poest (39%) ning sõpradelt-tuttavatelt (32%).

Üldine suhtumine ebaseadusliku tarkvara kasutamisse on valdavalt tauniv. Kokku 70% arvutikasutajatest peab tarkvarapiraatlust kas teguviisiks, mille eest peab kandma vastutust (16%) või ebaeetiliseks (53%).

Kogu maailmas on üldine tarkvarapiraatluse tase IDC uuringu järgi 38 protsenti ning sellest tingitud kahju ligikaudu 480 miljardit Eesti krooni.

Madalaima piraatluse tasemega riik on juba mitmendat aastat USA, kus litsentseerimata tarkvara osakaal on 20%. Piraatlus on väga levinud näiteks Armeenias (93%), Moldovas (92%) ja Bangladesh (92%).