Ettevõtlusminister Liisa Oviir ütles, et Startup Compssi raport on eeskätt kompliment siinsetele ettevõtetele, ehkki ka riik on juba mitu aastat kõrgtehnoloogilise ettevõtluse levikut toetanud.

Eestis on rahulolu riikliku poliitikaga 66 protsenti, samas ülemaailmseks keskmiseks on 25 protsenti. Samuti on Eesti idufirmade ökosüsteemi kasvuindeks erakordselt kõrge, olles peamiselt tingitud riskikapitali investeeringute kiirest suurenemisest viimastel aastate, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Suurimate kasvupiduritena näeb raport vähest välistöötajate hulka, mis on kaks korda madalam kui Silicon Valley’s. Idufirmad vajavad kasvamiseks kogemusega talente – arendajaid, disainereid, müügiinimesi, kellest on tööturul puudus.

Seega tuleb meil olla avatud ja proaktiivsed välismaalaste siia toomisel, seejuures on aga konkurents teiste riikidega tugev, seisab uuringus.

Lisaks toob uuring välja raskused varase ja kasvufaasi rahastuse kaasamisel. Välisinvestorid eelistavad investeerida keskkonda, mida nad tunnevad ja mille regulatsioonid oleks lihtsasti mõistetavad ja sõbralikud, täna aga Eestit sellisena ei nähta ning seetõttu peavad Eesti idufirmad tihtipeale investeeringuid kaasama välismaal asuvasse õiguslikku kehasse.

Seega peaksime pöörama rohkem tähelepanu lahendustele, kuidas muuta siinsetesse startup’idesse investeerimine investori-sõbralikumaks, selgub uuringust.