Igakuiseks ellujäämiseks ja pere ülevalpidamiseks koostavad eelarve ning jälgivad hoolikalt oma kulutusi kõige enam 50-59 ja 30-39 aastased inimesed, vastavalt 68 ja 54 protsenti. Reisimiseks koguvad raha valdavalt inimesed vanuses 40-49 aastat ja enamus kuni 29-aastastest eelarvestavad oma kulutusi kodu ostmise eesmärgil.

„Ootamatute kulutuste katmiseks või juba võetud kohustustest kiiremaks vabanemiseks inimesed kahjuks raha kõrvale ei pane, rääkimata investeerimisest või pensioniks säästmisest. Eks Eestis on säästmiskultuur veel lapsekingades, elame rohkem hetkes ja kogume kogemusi, mitte asju," kommenteeris uuringu tellinud Raha24 kaubamärgiga laenu pakkuva ettevõtte BB Finance OÜ juhatuse liige Urmo Kokmann.

Ta lisas, et paljud inimesed ei teadvusta piisavalt, mis neid tulevikus finantsiliselt ees ootab. "Inimesed ei oska ega ka taha mõelda sellele, et võib tekkida ootamatuid kulutusi. Veel vähem tahetakse mõelda sellele, mis neid ootab ees 20 või 30 aasta pärast ja mõistetavalt tegeletaksegi valdavalt igapäevase ellujäämisega."

Kokmann märkis, et raha säästmine on keeruline, kuid kindlasti mitte võimatu. „Selleks, et tulevikus oleks millest elada, tuleb seeme varakult mulda panna ja kokkuhoidmist alustada täna."

Uuringu kohaselt suudab igakuise eelarvestamise tulemusel ligi 39 protsenti elanikest kõrvale panna kuni 100 eurot. Valdavalt planeerivad eestimaalased sissetulekuid ja väljaminekuid ühe kuu kaupa.

Eestlaste tarbimisharjumusi ja rahalisi kulutusi käsitleva uuringu viis läbi uuringufirma Norstat. Juulis kahe nädala vältel läbiviidud uuringus osales 503 inimest üle kogu Eesti vanuses 20-60 eluaastat.