78% Eesti ettevõtteist muudab palku vähemalt kord aastas, selgub Eesti Panga korraldatud ettevõtete palgakujunduse uuringust. Seitsmendik küsitletud firmadest muudab palku isegi kord poolaastas. 78 protsenti tööandjaist maksab töötajale palka sõltuvalt tootlikkusest või töö mahust, tähsuselt järgnevad ettevõtte käibemuutus ja töötajate elatustaseme languse ärahoidmine.

Yit Ehituses vaadatakse palgad juhtkonna tasandil üle kaks korda aastas. Teiste töötajatega arutatakse palku hindamis- ja planeerimisvestlustel. Personalijuht Kärt Kirso sõnul on palga tõstmise ajendiks see, kui töötaja teeb senisest rohkem, suudab rohkem vastutust võtta ja/või kui turul makstakse selle töö eest juba rohkem kui Yit Ehituses. Tema sõnul jälgib ettevõtte väga tähelepanelikut konkurentide ja oma sektori palkade arengut. 

Kirso sõnul on palga suurus oluline töö motivaator. Kui inimene tunneb, et ta teeb rohkem, kui ta tasu saab, siis töötegemise motivatsioon langeb. Seetõttu tuleb juhul, kui firma peab töötajat parema tasu vääriliseks, selline olukord kiiresti lahendada.

Üleostmised

“Meie valdkonnas toimub päris palju üleostmist, aga ma julgen siiski väita, et kui uues kohas pakutav palk on näiteks kümme protsenti kõrgem, siis saavad määravaks n-ö pehmed faktorid nagu juhi isik ja suhted temaga ning näiteks otsustus- ja tegutsemispiirid,” ütles Kirso.

Kui töötajate elatustaseme langust peab oluliseks veerand ettevõtjaid, siis inflatsiooni arvestab vaid kümnendik tööandjaid.

AS-i ABB personalikeskuse juhendaja Mare Vahtra sõnul vaadatakse nende ettevõtte kõigi tööajate palgad üle iga aasta esimeseks maiks. Ka Vahtra sõnul sõltub palga tõstmine eelkõige inimese tööpanusest, kuid ka ettevõtte käekäigust ning arvesse tuleb ka inflatsioon.

Vahtra sõnul on palk kindlasti inimeste motiveerimisel oluline, kuid kõige suuremat mõju avaldab palgasumma just uute töötajate leidmisel. “Kui inimene on otsutanud lahkuda, siis palk teda eriti kinni ei hoia,” ütles Vahtra. Samuti ei saa eeldada, et koos palgatõusuga tõuseks ka töötaja tööpanus, sest võib-olla ta annab endast nagunii maksimumi.

Uuringu järgi vahetab aasta jooksul töökohta ligi kuuendik töötajatest. See näitaja on meil võrreldes enamiku Euroopa riikidega oluliselt suurem.

Kommentaar

Urmas Orula

Fontes PMP palgakonsultant

Mõned ettevõtted on turu survele järele andes tõstnud selle aasta jooksul palku juba kaks korda. Meie tehtud uuringu esialgsetel andmetel on palgad aastaga tõusnud 13%.Palgaotsuseid tehakse tihti päevapealt ja individuaalsed palgakokkulepped on hakanud taas tunduvalt enam levima. Uue töötaja saab ettevõttesse tavaliselt pisut suurema palga eest, kui senistele töötajatele makstakse. Järgmise palkade ülevaatamise ajal tavaliselt palgavahe küll tasandatakse.

Küsitlus

Millal said viimati palka juurde?

•• Vähem kui kuus kuud tagasi

•• Aasta tagasi

•• Kaks aastat tagasi

•• Rohkem kui kaks aastat tagasi

Vasta: www.hyppelaud.ee