Kesk-ja Ida-Euroopa riike iseloomustab suhteliselt hea toimetulek majanduslangusega ning suuremad väljavaated piiriülesteks tehinguteks, teatas KPMG.

"Esimeste majanduse stabiliseerumise märkide tekkimisel hakkasid ettenägelikud ettevõtted juba uueks majandusolukorraks valmistuma. Siiani on toimunud pigem suhteliselt väikesed tehingud ning konsolideerumised, kuid investorite riskitundlikkuse vähenemisel on paaril järgmisel aastal oodata tehingute hoogustumist, kuna ettevõtted positsioneerivad end strateegiliselt uutele turgudele ning üritavad parandada oma marginaale. Eesti näitel võib sellest sektorist mainida Orkla laienemist Eesti magusaturule Kalevi ostu näol," kommenteeris KPMG finantsnõustaja Virgo Süsi.

"Lisaks strateegilistele investoritele on rahvusvaheliselt silma jäänud ka private equity-ettevõtete suurenenud aktiivsus nimetatud sektoritesse investeerimisel. Samuti on majanduslanguse ajal pikenenud private equity investeeringute ajahorisont ning muutunud olulisemaks nende osalemine ettevõtete pikaajaliste strateegiate koostamisel ning arendamisel.“

KPMG uuring põhineb intervjuudel KPMG ettevõtete ühinemis- ja ülevõtmistehingute ekspertidega üle maailma. Uuringus osalenud leidsid pea üksmeelselt, et tehingute vähesuse taga on üheks oluliseks põhjuseks erinevus müüjate ning ostjate nägemuses ettevõtete väärtuste osas.

„Mitmetes maailma riikides peavad hinnad veel langema, et ostjate ja müüjate ootused kooskõlas oleksid. Kuid hindade kohanemise protsess on juba käivitunud ning väljavaated uuteks tehinguteks paranevad iga kuuga,“ lisas Süsi.