Nõustamisfirma Aon Consulting koostatud 25 Euroopa Liidu riigi pensionisüsteemide ees seisvate riskide võrdluses saavutas Eesti teise koha.

Aon liigitas Eesti pensionisüsteemi kategooriasse “keskmine”, mis tähendab, et enamik näitajaid on Euroopa keskmisega võrreldes soodsad. “Arvestades, et Eesti ja Läti pensionisüsteemid on alles arengujärgus ja suhteliselt uued, asetab see need kaks riiki tugevale positsioonile, et jagu saada tulevastest pensioniprobleemidest,” ütles uuring.

Uuringus kasutatud näitajad jagunesid nelja kategooriasse – demograafia, riikliku pensioni piisavus, taskukohasus ja jätkusuutlikkus, erapensionid. Kui pensionisüsteemi taskukohasuse ja jätkusuutlikkuse vallas saavutas Eesti esikoha, siis riikliku pensioni piisavuse alal  23. koha.

Edetabelis kõrgematel kohtadel asuvaid riike iseloomustasid suhteliselt ebapiisavad riiklikud pensionid, samas aga rahaliselt soodsad demograafilised näitajad (näiteks keskmine pensionilemineku iga) ja erapensionisüsteem. Väikese riikliku pensioniga riigid saavutasid loomulikult hea tulemuse ka taskukohasuse ja jätkusuutlikkuse kategoorias.

Aon lahterdas kolm viimast maad: Kreeka, Sloveenia ja Belgia alajaotuse “tõsine” alla – riikides esinevad tõsised demograafilised ja sotsiaalkindlustuse probleemid, mis tähelepanuta jätmisel muudavad pensionisüsteemi jätkusuutmatuks.