2018. aastaga võrreldes on valmisolek tööd vahetada kasvanud ja olemasolevale tööandjale täielikult lojaalsena olevate töötajate arv vähenenud. Kui möödunud aastal ei olnud töökoha vahetamisest üldse huvitatud ligikaudu kolmandik (30%) vastanutest, siis tänavu ei mõelnud praeguse tööandja juurest lahkumise peale 25% töötajatest. Lisaks selgus uuringust, et tööpakkumistel hoiab silma peal enam kui iga kolmas (35%) töötaja ja iga viies töötaja (21%) plaanib tööd vahetada juba järgmise kuue kuu jooksul.

Töötajate valmisolekut liikuda uuele töökohale mõjutab suuresti tööandjate agar värbamistegevus – tööturul liigub suurem arv avalikke konkursse ja saadetakse palju kandideerimiskutseid. Uuringust selguski, et lähiajal on iga teine töötaja (48%) saanud tööandjatelt kutseid tööle kandideerimiseks. Kõige rohkem (66%) saatsid tööandjad kandideerimiskutseid valdkonna- ja projektijuhtidele.

Erialade lõikes püüti anda tõuge kandideerimiseks enim info- ja telekommunikatsiooni valdkonna töötajatele (68%). Vähem aga saavad üleskutseid madalama palgaga lihtsamate tööde tegijaid, kelle seas liiguvad tööpakkumised sagedamini ka tuttavate kaudu. Piirkondade alusel olid Harjumaa ja Tallinna elanikud saanud teistest sagedamini kutseid tööle kandideerimiseks.

„Huvi tööpakkumiste vastu on aastaga selgelt kasvanud ­ja esimesel poolaastal külastati Eesti tööportaale kokku umbes 12 miljonit korda,“ kommenteerib tööturu trende Eesti suurima tööportaali CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt.

„Suurim huvi oli endiselt lihtsamate kontoritööde vastu. Näiteks assisteerimisvaldkonna tööpakkumistel oli esimesel poolaastal keskmiselt 35 kandideerijat. Väga suur osa kandideerimistest tehti ka klienditeeninduses, müügi-, transpordi- ning tööstus- ja tootmissektorites, kuna nendes valdkondades liigub suurem osa vabadest töökohtadest Eestis,“ lisas ta.

Henry Auväärt lisas, et kvartalis võetakse Eestis tööle keskmiselt 50 000 töötajat. „Seega vahetab 2019. aasta jooksul tööd pea iga neljas Eesti töötaja.“

Palgainfo Agentuuri juhi ja analüütiku Kadri Seederi sõnul, et aastaga on kerkinud ka töötajate lojaalsuse hind. „Kui aasta tagasi teenisid aktiivselt tööd otsivad töötajad keskmiselt 1118 eurot brutotöötasuna, siis sel kevadel 1275 ehk 14% rohkem. Tööd üldse mitte otsivate ehk täielikult lojaalsete töötajate keskmine brutotöötasu kerkis aastaga aga tervelt 17% ja oli sel kevadel 1690 eurot (aasta varem 1444 eurot).

Palgainfo Agentuur küsitleb koostöös Eesti suurima tööportaaliga CVKeskus.ee tööandjaid ning töötajaid ja tööotsijaid kaks korda aastas – kevadel ja sügisel. Sel kevadel osales uuringus 523 tööandjat ning 9289 töötajat ja tööotsijat. Agentuuri uuringud on osalejate arvult kõige suuremad tööturu- ja palgauuringud Eestis.