Võrreldes 2011. aastaga, kui riigil jäi ümbrikupalkade tõttu saamata 100,3 miljonit eurot, oli tõus märkimisväärne, kuid sellel on omad põhjused, seisab uuringus. Esiteks oli 2011. aasta tulemus natuke erandlik selle poolest, et ümbrikupalga saajate osakaal kõigist töötajatest oli küsitluse põhjal suhteliselt madal ja seetõttu jäi oluliselt väiksemaks ka arvestuslik illegaalset töötasu saanute arv, kirjutas BNS.

2012. aastal kasvasid korraga nii tööga hõivatute arv kui ka ümbrikupalka saanute osatähtsus, mistõttu suurenesidki arvestuslikud maksukaotused olulisel määral. Võrreldes 2010. aastaga on riigi maksukaotused ümbrikupalkade tõttu kasvanud kolm protsenti.

Mullu sai viis protsenti elanikest regulaarselt ümbrikupalka, seitse protsenti sai seda vahetevahel ja 88 protsenti mullu ümbrikupalka ei saanud. Enamik ehk 88 protsenti ümbrikupalga saajatest on illegaalset töötasu saanud väikestest, kuni 19 töötajaga ettevõtetest. 20-49 töötajaga ettevõtetest sai illegaalset töötasu kaheksa protsenti ning 50-249 töötajaga ettevõtetest neli protsenti ümbrikupalga saajatest.

Ümbrikupalga saajatest 41 protsenti oli sellega rahul, 35 protsenti ei olnud rahul ja 24 protsenti suhtusid sellesse ükskõikselt. Võrreldes 2011. aastaga ümbrikupalgaga rahulolevate inimeste osakaal vähenes ja rahulolematute osakaal suurenes. Rahulolematutest 73 protsenti märkis, et nad kaotaksid töö, kui nad ei nõustuks ümbrikupalgaga.

Ümbrikupalga saanutest 22 protsenti töötas mullu ehituses, samuti 22 protsenti töötas kaubanduses, 16 protsenti töötas tööstuses, kaheksa protsenti transpordi valdkonnas, kuus protsenti põllumajanduses ja kaks protsenti toitlustuses.

Üheksa protsenti uuringus osalenutest pooldas ümbrikupalga maksmist, 75 protsenti ei pooldanud ja 16 protsenti ei osanud öelda. Ümbrikupalga mittepooldajatest 81 protsendil oli rahulolematuse põhjuseks asjaolu, et ümbrikupalga saajal puudub või väheneb ravi- ja pensionikindlustus, 65 protsenti leidis, et see on ülekohtune ausate maksumaksjate ja ettevõtjate suhtes ning 64 protsenti märkis, et riigile jäävad seetõttu maksud laekumata ja riik ei saa seetõttu pakkuda teenuseid.

Ümbrikupalga pooldajatest 72 protsenti leidis, et Eestis on töötajate maksukoormus liiga suur, 56 protsenti leidis, et ümbrikupalk on ellujäämiseks vajalik ja 54 protsenti märkis, et töötaja saab nii suuremat palka.