Värskelt avaldatud PwC ja Maailmapanga maailma riikide maksukeskkondade võrdleva uuringu kohaselt on Eesti maksusüsteem ettevõtjasõbralikkuselt maailma 190 riigi seas 21. ning Euroopa Liidus 8. kohal. Eesti on jätkuvalt maailma absoluutses tipus maksude haldamiseks kuluva aja ning maksudeklaratsioonide esitamise järgsete (n.n post-filing) tegevuste lihtsuse poolest, kuid ettevõtete suhteliselt kõrge maksukoormus ei võimalda Eestil oma konkurentsieeliseid täiel määral realiseerida.

PwC iga-aastase unikaalse metoodikaga uuringu Paying Taxes kohaselt on maailma atraktiivseima maksusüsteemiga riikideks jätkuvalt madala maksumäära ning lihtsa maksusüsteemiga Katar, Araabia Ühendemiraadid ja Hongkong. Euroopa riikidest on mõnusaim elu Iirimaa, Taani ja Makedoonia ettevõtjatest maksumaksjatel. Eesti lähimad naabrid, Soome ja Läti, on meist viimaste aastatega mööda rühkinud, paiknedes üleilmses edetabelis vastavalt 13.-ndal ja 15.-ndal kohal. Ka Leedu ja Rootsi (vastavalt 27. ja 28.) pole meist kaugel.

PwC Eesti maksunõustamise teenuseliini juht Hannes Lentsius ütles kommentaariks, et uuring annab unikaalse vaatenurga ja põnevaid võrdlusandmeid, ent selle metoodika ei võimalda siiski riikide maksukoormuste täpset võrdlust ega liiga suuri üldistusi. „Uuringu metoodika võrdleb ühe kujuteldava, spetsiifiliste tegevusparameetritega ettevõtte maksukoormust eri riikides - see ettevõte on üsna tööjõumahukas ning maksab suure osa kasumist dividendideks. Eesti maksusüsteem seevastu on eriti sõbralik kasumit reinvesteerivate kasvufaasi ettevõtete vastu. Samuti tuleb tulemuste tõlgendamisel arvestada, et Eestis maksab valdava osa tööjõumaksudest tööandja, mitmetes meist „madalamate tööjõumaksudega" riikides makstakse need töövõtja poolt," ütles Hannes Lentsius. „Kui neid aspekte arvestada, võiks Eesti koht edetabelis olla märkimisväärselt kõrgem".

Tervikuna vähenes „näidisettevõtte" maksukoormus üleilmses võrdluses aastaga 0,1% võrra, seejuures suurenes maksukoormus 44-s ning vähenes 37-s riigis s.h Eestis. Oluliseks suundumuseks üle maailma ongi tarbimismaksude ja kaudsete maksude suurendamine ning ettevõtete tulude maksustamise vähenemine - Eesti on siin PwC asjatundjate hinnangul käinud maailmaga üht sammu. Hannes Lentsius rõhutas, et kahtlemata on ettevõtjad tähelepanelikud ja tundlikud maksukoormuse suhtes, ent ka maksuarvestuse ja tasumise lihtsus ja kasutajasõbralikkus, vabatahtlikkuse ning koostöö põhimõtete rakendamine on maksusüsteemi konkurentsivõime mõttes kriitilise tähtsusega.

Uuringut Paying Taxes on PwC läbi viinud juba 11 aastat. Uuringus võrreldakse, milline on ühesuguse tegevusega hüpoteetilise ettevõtte maksukoormus ja maksude tasumise keerukus erinevates maailma riikides: ettevõte kuulub kodumaisele kapitalile, tegutseb riigi pealinnas tootmise ja jaemüügiga, firmas on 60 palgalist töötajat, ettevõte tegutseb ainult koduturul, aastakäive võrdub 1050-kordse riigi keskmise aastapalgaga, puhaskasum on 3,5% müügitulust ning pool kasumist makstakse dividendideks.