Personalifirma Manpoweri poolt läbi viidud ülemaailmne tööjõuturu-uuring Manpower Employment Outlook Survey (MEOS), milles osalesid tööandjad 33 riigist, näitab, et kahekümne kolmes riigis on kätte jõudnud viimase 45 aasta madalaim värbamistase.

Värbamistrendid G7 riikides näitavad globaalse tööjõuturu jätkuvat kitsenemist. Ainult Kanada ja Saksamaa tööandjad olid järgmise kvartali suhtes positiivsemalt meelestatud.

Tulemused USA tööandjate värbamisplaanide kohta olid viimati nii madalal tasemel 1982. aastal.

”Euroopa riikidest on kõige lootusrikkama hoiakuga jätkuvalt Norra, sealsed tööandjad ennustavad siiski mingil määral positiivset värbamistegevust”, kommenteeris uuringut Heigo Kaldra, Manpoweri tegevjuht Eestis. ”Siiski on ka sealsed tööandjad oma plaanides võrreldes eelmiste aastatega väga tagasihoidlikud”.

Ettevõtted püüavad raskustest üle saada , kasutades selliseid loovaid alternatiive personali koondamisele nagu vähendatud tööaeg, palkade külmutamised ja ajutised palkade vähendamised ja personalirent .

MEOS -is osaleb igas kvartalis peaaegu 72 000 tööandjat rohkem kui 33 riigist. Uuringut on läbi viidud juba 45 aastat.

Manpower Inc on 1948. aastal USA-s asutatud rahvusvaheline personaliettevõte, mis tegutseb 82 riigis ja on enam kui 4400 kontoriga üks juhtivaid oma ala ettevõtteid maailmas. Eestis tegutseb Manpower alates 2004. aastast.