Lisades sellele vastajad, kes on piiranud sõitu üsna oluliselt, võib öelda, et kütusehinna senine tõus on avaldanud küllalt olulist mõju umbes poolele (47%) autot omavast elanikkonnast. Üldse või peaaegu üldse ei ole sõitmist piiranud ligi kolmandik küsitletutest.

Ootuspäraselt mõjutab hinnatõus eelkõige väiksema sissetulekuga vastajaskonda. Murrang tekib umbes 6000-kroonise netosissetuleku juures pereliikme kohta kuus, millest edasi langeb piirajate osakaal märgatavalt.

Kui 4000-6000 krooni suuruse sissetuleku juures on sõite väga või üsna oluliselt vähendanud 56%, siis 6001-8000 krooni puhul vaid 37% vastajatest.

Sõitmist on mõõdukalt vähendanud ka priskema sissetulekuga (üle 10 000 krooni pereliikme kohta kätte teenivad) inimesed, kellest kolmandik on sõite vähendanud väga või üsna oluliselt, sh 7% väga oluliselt.

Kütuse tarbimise piiramine on vanemas eas palju tavalisem kui nooremas eas. 20-29-aastastest on piiranud sõite väga või üsna oluliselt 43%, üldse või peaaegu üldse mitte 38%. Keskmise piiri ületavad 40-49-aastased, kus piiranguid nentis 48% inimestest. Vastajate vanuse kasvades see näitaja vaid kasvab.

Naised on autosõite piiranud enam kui mehed, mitte-eestlased rohkem kui eestlased.

Regioonidest on kõige enam piiratud sõitmist Ida-Virumaal (54%), keskmisest enam ka mujal Põhja-Eestis. Lääne-Eestis lahknevad hoiakud kõige enam: seal on keskmisest enam nii neid, kes on sõitmist tuntavalt piiranud, kui ka neid, kes seda teinud peaaegu ei ole.

Tallinnas on sõitude piirajaid keskmisest pisut vähem, maal pisut rohkem, kuid vahed on küllalt väikesed. Keskmisest pisut enam lahknevad hoiakud väikelinnade elanike seas.

“Näeme tarbijakäitumise olulist muutumist, kus lähiaastatel valitsenud ostueufooria on asendunud läbimõeldud sõitudega ja hoolika kütusehinna jälgimisega,” kommenteeris uuringu tulemusi Olerexi turundusjuht Antti Moppel.
Uuringu viis läbi Turu-uuringute AS. Juuni esimeses pooles küsitleti 1027 inimest vanuses 15-74 aastat, küsitluse tulemused on statistiliselt laiendatavad kogu samaealisele Eesti elanikkonnale.