Hinnatõusu põhjuseks tuuakse Arabica sordi kohviubade ligi 40-protsendilist hinnatõusu maailmaturul viimastel kuudel. See on põhjustatud maailma suurima toorkohvi tootja Brasiilia tagasihoidlikust saagiootusest järgnevaks aastaks.

Eesti kohviturul liidrirollis oleva Paulig Balticu müügidirektori Tambet Hooki sõnul tõuseb 1. veebruarist Presidendi, Paula jt Paulgi kohvimarkide hind 5–8 protsenti. “Brasiilias ei oodata nii suurt saaki kui eelnevatel aastatel. Toorkohvi toodangu maht jääb nõudlusele alla ja kuna kohv on börsikaup, reageerib sellele ka börs,” ütles ta. Hindu kergitab ka asjaolu, et kohvitootjate varasemad varud Brasiilias ja mujal vähenevad.

Hind rohkem ei lange

Kohvihinnad Eesti poodides on Hooki sõnul kümne aasta madalaimad ning enam nad kindlasti ei lange. “Ei tahaks pikaajalisemaid prognoose anda, kuid edaspidi tõusevad ilmselt hinnad veelgi. Soomes tõstab Paulig veebruarist kohvi hinda 10 protsendi võrra.

Kohvihinna tõus mõjutab Hooki sõnul enim kodutarbijaid, kohvikutes on kohvitassi hind juba niigi suhteliselt kõrge ja vaevalt et see veel tõuseb.

Luxus-kohvi hind tõuseb selle müügiga tegeleva Prike turundusdirektori Armin Mähhari sõnul jaanuari lõpus või veebruari alguses 15 protsenti. Edaspidi võib hind veelgi tõusta. “See on paratamatu,” ütles ta.

Sarnaselt toornafta ja kütuse hinna tõusuga tõstab ka kohviubade hinna tõus kohvihinda poodides teatava nihkega. Kohvioahinna tõus mõjutab kohvihinda 3–4 kuu pärast, samas on ubade hind viimasel ajal kallinenud.

Kraft Foods Eesti müüb Gevalia kohvi. Firma turundusdirektori Martin Mällo sõnul oleks konkurendid pidanud juba mõnda aega kohvihinda tõstma ning tegelevad hetkel turul dumpinghindadega müügiga. Enam kui 400 kohvibrändi üle maailma tootev Kraft Foods ostis aga turult hinnatõusu ootuses suure varu kohviube kokku, mistõttu saab hinnatõusuga oodata.

“Meie kavatseme Gevalia toodete hindu tõsta veebruarist olenevalt tootest 5–10 protsenti,” ütles ta. Mällo sõnul tõotab 2005. aasta tulla eestlastele üldse suhteliselt sünge aasta, sest maailmaturul on oodata ka kakao ning pähklite hinna tõusu, mis avaldab mõju maiustuste hindadele.

“Elevandiluurannikul käib sõda, samas toodetakse just seal lõviosa kakaoubadest. Ebaõnnestunud on ka Ameerika pähklisaak,” rääkis Mällo.