ASi VLF juhatuse liige Toivo Alt ütles, et firma asutati spetsiaalselt riigihankekonkursil osalemiseks kolme merenduse ja Saaremaaga seotud Eesti ettevõtte poolt, kelleks on OÜ Reio Invest, AS Saare Kalur ja OÜ Klip Marine. VLFi finantsnõustajaks pakkumise koostamisel oli investeerimispank LHV.

Esmaspäeval esitas firma majandusministeeriumile pakkumise parvlaevaliikluse korraldamiseks Lääne-Eesti saarte ja mandri vahel Kuivastu-Virtsu, Rohuküla-Heltermaa ning Sõru-Triigi liinidel.

Lisaks oma kogemuse ja resursside maksimaalsele ärakasutamisele on VLF sõlminud liiniveo usaldusväärsuse ja kvaliteedi tagamiseks kokkuleppe, et konkursi võidu korral kaasatakse operaatortegevuse korraldamisesse strateegilise partnerina Rootsi firma B&N Hornet AB. Rahvusvahelise kogemusega reisiparvlaevade operaator B&N Hornet AB on osa Rootsi rahvusvahelisest laevandusfirmast B&N Nordsjöfrakt. Ettevõttel on laialdane reisilaevaliikluse korraldamise kogemus koostöös kohalike omavalitsustega Rootsis. Igal aastal teenindab ettevõte Stockholmi saarestikus ligi 5 miljonit reisijat.

Alt ütles, et VLFi pakkumine on tugev, kuna lisaks riigihanke tingimustega määratletud oskusteabele ja finantstugevusele on firmal laialdane merendusalane ja reisijateveo kogemus ning tugev opereerimispartner. "Nii riigi kui Saaremaa inimeste jaoks ei tohiks vähetähtis olla ka fakt, et meil on tihe isiklik side Lääne-Eesti saartega," sõnas Alt.

VLFi eesmärgiks on kindlustada saarte elanikele mugav ja paindlik ühendus mandriga ja soodustada sise- ja välisturismi saartele, tagades samaaegselt reisijate maksimaalse ohutuse ja mugavuse. "Meil on pikaajalised eesmärgid ja usume, et suudame olla antud avaliku teenuse tellijale ehk Eesti riigile usaldusväärseks ja stabiilseks partneriks," lisas ta.

OÜ Reio Invest on valdusfirma, mille ainuosanikuks on Toivo Alt. Alt on tegutsenud ettevõtjana üle kümne aasta, olles mitmete toiduainesektori ettevõtete asutaja (AS Saarek, AS Ösel Foods). Hiljuti müüs ta oma suurosaluse joogitootjas ASis Ösel Foods Soome joogikontserni Olvi kuuluvale A Le Coq Tartu ülletehasele.

AS Saare Kalur on valdusfirma, mis kuulub Saaremaa juhtivate ettevõtete hulka. Valdusfirmale kuuluvad osalused kolmes äriühingus: OÜ Saare Dolomiit-Väokivi, AS Est-Agar ja AS Saare Paat. Ettevõttel on ligi 400 aktsionäri.

OÜ Klip Marine põhitegevuseks on meretranspordi korraldamine ning laevade agenteerimine. Ettevõte kuulub võrdsetes osades Rein Merisalule ja Igor Klimovskihhile. Merisalul on pikaajaline merendusalane kogemus, tal on laevakapteni tunnistust ning on lisaks ettevõtlusele töötanud ka teede- ja sideministeeriumi merendusosakonna juhatajana. Merisalu on ka laevaomanike liidu juhatuse liige.