148 miljoni elanikuga Nigeeria kipub mõjuma kaose sünonüümina, Mauritius on “puhkuseoaas keset India ookeani”, Kuveit Pärsia lahe äärne naftariik ja Eesti rikaste maade klubisse kuuluv Põhja-Euroopa väikeriik. Ühist on neil niipalju, et investeerimismaailmas liigitatakse nad koos paarikümne muu riigiga ühe ja sama mõiste alla – piiriturud, frontier markets.

Kui viis–kümme aastat tagasi pidasid üleilmse haardega investorid neile turgudele investeerimist üliriskantseks, siis praegu peetakse seda päris loomulikuks: kliendid nõuavad ju tootlust ja seda otsivad portfellihaldurid järjest eksootilisematest paikadest. Vanasti oli üleilmsetest aktsiaportfellidest arenevatele turgudele paigutatud keskeltläbi 5%, nüüd 10–12%. Ja see protsent kasvab. Sealhulgas kasvab ka üliväikestele ja kehva likviidsusega börsidele (ehk piiriturgudele) investeeritava raha hulk.

Investoreid julgustab see, et enamiku arenevate maade majandus kasvab. Kui arenenud riikide majanduskasv ei küüni üldjuhul 2–3%-st kõrgemale, siis paljude arenevate turgude majanduskasvuks oodatakse isegi tänavusel maailmamajandusele kehval aastal 6% või rohkemgi. Toorainete hinna tõusu tulemusena on jooksevkontod praegu plussis ja tulevikuväljavaated positiivsed mitmes riigis, mille käekäik sõltus varem põhiliselt lääneriikide arenguabist.

Arengumaades korralik kasv

Kindlat korrelatsiooni majanduskasvu ja aktsiaturgude käitumise vahel küll ei ole, aga arengumaadesse investeerimata jättes riskiks investor ikkagi sellega, et tal jääb sellest kasvust osa saamata.

Teine asi, mis investoreid piiriturgude puhul võlub, on nende nõrk korrelatsioon teiste turgudega – tihti elavad need oma elu ega kõigu suurte aktsiaturgudega täpselt samas rütmis.

Näiteks MSCI piiriturgude indeksisse kuuluvad praegu 19 riigi aktsiad. Seitsme riigi indeksid on aasta algusest arvestades plussis, üks nullis ja 11 miinuses. Piiriturgude koondindeks on langenud 3,8%. Pole paha, kui vaadata, et MSCI maailmaindeks on samal ajal langenud 8,9%.

Teine piiriturgude aktsiaindeksit pidav firma on Standard & Poor’s, mis möödunud sügisel tõi välja indeksi nimega S&P/IFCG Extended Frontier 150. Lisaks Pärsia lahe kinnisvarafirmadele, Nigeeria pankadele, Pakistani naftafirmadele ja muudele põnevatele ettevõtetele kuuluvad sellesse ka Eesti Telekomi, Olympic Entertainment Groupi ja Tallinki aktsiad. Kui Eesti aktsiad on tänavu esinenud väga kehvasti, siis indeks, millest nad moodustavad u 0,5%, on aasta algusega võrreldes vaid väikeses miinuses.