Suvel pakijäätise tootmist alustanud AS Balbiino tahab paari aastaga tõusta kohaliku jäätiseturu liidrite hulka.

Balbiino jäätisetehas on täiesti uus toiduainetööstuse ettevõte, kes kasutab toodangu turustamiseks Eestis Balbiino jäätisemüügiketti Balbi. AS Balbiino juhataja Aarne Solvaku sõnul on Norma Gruppi kuuluv AS Balbiino investeerinud jäätisetehasesse 17,5 miljonit krooni. Investeeringu tasuvusajaks on planeeritud viis aastat.

Jäätiseliinidel saab toota ühes vahetuses kuni neli tonni pakijäätist, sama palju pulgajäätist ning kuni kolm tonni jäätisetorti. Tootmisvõimsus lubab jäätist teha ka ekspordiks. Balbiino alustab aktiivset jäätise turustamist järgmise aasta kevadel, märkis Solvak. Praegu toimub katsetootmise ja projekti käivitamise etapp.

Balbiino on ainus jäätisetootja Eestis, kellel on jäätise valmistamine põhitegevuseks. Peale Balbiino teevad Eestis veel jäätist Tallinna Külmhoone (AS Jäälill) ning Jõhvi piimakombinaat. Balbiino turundusjuht Teet Ainer ütles, et praegu on Balbiino sortimendis seitse sorti perejäätist 0,5- ja 1-liitrises pappkarbis ning 1-, 2- ja 5-liitristes plastkarpides. Novembris toob Balbiino turule ka jäätisetordi ning kolme sorti pulgajäätised. Balbiino jäätistes ei ole kasutatud kunstlikke lisandeid ning selle poolest on need tervislikud, märkis Solvak.

AS Balbi müügidirektor Aivar Aus ütles, et kuna Pingviini-jäätise toomine lõpetati, oli turul Balbiinole koht olemas. "Keegi pole jäätiseturgu siiani korralikult uurinud, kuid võib öelda, et Valiole kuulub 26-27 protsenti, Jäälillele 18-20 protsenti, Balbiinole 15-16 protsenti ja Marsile 10-11 protsenti Eesti jäätiseturust. ülejäänud jäätisetootjatele kuulub kokku 25-30 protsenti jäätiseturust. Marsi turuosa pole tegelikult nii suur, kuid protsendi teeb suureks toodete kõrge hind," märkis Aus.

Solvak ütles, et järgmisel aastal tehakse 1700 tonni jäätist ja Balbiino käibeks ennustatakse 50 miljonit krooni. Balbiino aktsiakapital on miljon krooni.

URVE REPP