Arvestades Eesti elanike sissetulekute mahajäämust jõukamatest lähiriikidest, on töötaja seisukohalt palganumbri suurenemine loomulikult tervitatav, kuid selle aluseks peab olema tööandja võime ka ettevõttena senisest enam teenida.

Eelmisel aastal kahanesid ettevõtlussektori tulud terve aasta vältel. Aeglase majanduskasvu tõttu on kiiresti kasvanud tööjõu ühikukulu, mis ohustab ettevõtete konkurentsivõimet välisturgudel.

Rahandusministeeriumi viimane majandusprognoos kõrvutab tänast olukorda juba viimase majanduskriisi ajaga. Palgakulu kasv on enam kui kolm aastat ületanud majanduse nominaalkasvu, mis tähendab, et majanduses loodud lisandväärtusest kuulub aina suurem hulk palkade maksmiseks.

Eelmisel aastal moodustasid töötajatel makstud hüvitised SKP-st 48% – viimati oli see näitaja nii kõrgel tasemel majanduskriisi sügavaimas punktis 2008. ja 2009. aastal. Kiire palgakasvu tagajärjeks on olnud kasumite ja investeeringute järsk vähenemine, millel on ettevõtetele ohtlik tagajärg.

Reservide vähenemine kahandab võimalust, et ettevõtte tõsisemate majandusprobleemide tekkimisel suudaks ellu jääda. Tegemata jäänud investeeringud mõjutavad aga tulevast teenimispotentsiaali – kui ettevõte ei suuda äri arengusse investeerida, kahaneb konkurentidega võrreldes tootlikkus, mis lõppeb ühel päeval ettevõtte sulgemisega.

Asjatundjatele on hõive ja sissetulekute niivõrd kiire kasv aeglase majanduskasvu tingimustes andnud parajalt mõtteainest ja väga head selgitust ei ole sellele senini leitud. Eesti Pank püüab vastuolu seletada sellega, et majanduskasvu aeglustumine polnud laiapõhjaline, vaid sellesse andsid märkimisväärse panuse teatud tegevusalad, mille osakaal hõives pole kuigi suur.

Kahjuks ei saa keskpanga arvamusega nõustuda – suurima negatiivse panuse eelmise aasta majanduskasvu andsid veonduse, laonduse ja ehituse tegevusalad, kus töötas 17% kõigist tööga hõivatud inimestest.

Loodud lisandväärtus vähenes ka töötlevas tööstuses, mis tööjõu-uuringu andmetel oli eelmisel aastal tööandjaks enam kui 120 000 inimesele. Töötajate arv ja palk kasvas paljudel tegevusaladel, kus müügitulu eelmise aastaga võrreldes vähenes.

Olulisi muutusi tööturul ei ole vähemalt tänaste andmete põhjal ette näha ka sellel aastal. Eelmise aasta keskpaigast suurenema hakanud registreeritud töötus on jätkanud kasvamist ka sellel aastal, kuid aeglases tempos.

Inimeste ootused tööturule aasta alguses küll järsult halvenesid, mille algpõhjuseks on tõenäoliselt meedias laialdast kajastust leidnud uudised suurkoondamiste kohta. Ettevõtete hinnangud hõive kasvule on seevastu aga paranenud nii ehituses, tööstuses kui teenindussektoris. Et Eesti majanduskasv jääb prognoosi kohaselt suhteliselt madalaks ka sellel aastal, võib palga- ja ettevõtlustulude tasakaalustamatus veelgi süveneda.