Üle 30 aasta Saksamaa ehitustel kasutatud looduslikke Fermacelli ehitusplaate müüb Tartus asuv Tervemaja OÜ. Kuigi firma juhti Peeter Lossmanni hoiatati, et plaadimüügiga ei maksa jännata, sest eestlane ei osta nii kallist asja, ei jätnud ta jonni. Aasta eest, kui müügiga algust tehti, läks suurem osa plaatidest edasi Skandinaavia ehitustele. Nüüd on hakanud ka kohalikud majaehitajad neid avastama.

Mitmekordne hind ehmatab

Kui tavaline kipsplaat maksab umbes 35 kr/m2, siis kipskiud-plaat 121 kr/m2. Puitkonstruktsioonide valmistamisega tegeleva Mateki turundusdirektor Viiu Astel ütles, et nemad on plaate küll kasutanud, aga vähe. Ja seda just hinna pärast.

Kipskiudplaat koosneb kipsist ja vanapaberikiududest, mis on pressitud plaadiks kõrgsurve all. Tavalise plaadi puhul vormi-takse vedel kips kartongikihtide vahele. Lossmanni sõnul tekitab Fermacelli hingavus ja niiskuse siduvus ruumis meeldiva mikrokliima. Samuti puudub plaadil spetsiifiline lõhn, sest tootmisel ei kasutata keemilisi liim- ja sideaineid. Gyprok OÜ tehniline konsultant Kalle Kapanen väi-dab, et kartongkattega kips-plaatide valmistamisel ei kasu-tata mingit keemiat.

Lossmanni sõnul on kipskiudplaadi eeliseks seegi, et keldrist pööninguni saab kõik tööd tehtud üht tüüpi plaadiga.

Üks või kaks kihti

Fermacelli paigaldamiseks piisab ühest 12,5 mm plaadikihist, samas kui kipsplaati pannakse parema tulepüsivuse ja heli-kindluse saavutamiseks seina kaks kihti. Fermacelli plaadid liimitakse servapidi kokku ja vuugikohti ei pea teibiga üle käima. Küll tuleks plaadid enne värvimist kergelt üle pahteldada. Viimistlemiseks sobivad kõik krohvid ja värvitüübid, tapeedi võib paigaldada otse plaadile.

Kahe plaadi omadusi võrrelnud Kapanen seadis kahtluse alla, kas üks kiht Fermacelli plaati suudab tõesti tagada 52 dB helikindluse, nagu tootjad väidavad. Tema sõnul nõutakse korterite paksu vaheseina puhul vähemalt 53 dB helikindlust. Tavaline kipsplaat tagab 20-25 dB. Lossmanni sõnul kasutas Matek nende plaate just korteritele vaheseinte ehitamiseks.

12,5 mm Fermacelli tulekindlus on pool tundi, tavalise kips-plaadi puhul annab sama tulemuse 15 mm plaat või siis kaks kihti 12,5 mm plaati. Fermacelli niiskuskindlus on maksimaalselt kaks protsenti. Kipskiud-plaati kasutades saab 5 mm kruviga kinnitada 30 kg ja tüübliga 50 kg raskusi, kipsplaati kasuta-des saab tüübliga seina kinnitada 35 kg, lakke 15 kg raskusi.

Kapanen leiab, et kuna kaks plaati omaduste poolest suurt ei erine, ei näe ta põhjust Fermacelli osta. Lossmanni sõnul on eelkõige erinevuseks looduslikkus, niiskus-, tule-, heli- ja  löögikindlus ja parem kodune kliima.

Kipskiudplaat Fermacell

•• Kipskiudplaadi Fermacell tootja on Saksa firma Xella International, mis on hõivanud turukoha Saksamaal, Austrias, ·veitsis ja Prantsusmaal juba üle 30 aasta tagasi.

•• Austria ja Saksamaa ehitusbioloogia instituudid soovitavad Fermacelli kui looduslikku ehitusmaterjali kasutada eluruumides.

•• Kipskiudplaadi tööiga on vähemalt 50 aastat, tingimusel, et kipskiudplaate kasutatakse ja hooldatakse nõuetekohaselt.

•• Plaadi paksus on 10, 12,5, 15 ja 18 mm. Standardmõõtmetega 1,2 x 2-3 m plaatidest tehakse välis- ja vahesein. 1 x 1,5 m plaate kasutatakse trepikodade, pööningute ja raskesti ligipääsetavate ruumide väljaehitamiseks.

Allikas: Tervemaja OÜ