Põllumajandusministeeriumi loomatervishoiu büroo juhataja Olev Kalda ütles kolmapäeval BNS-ile, et Järvamaa maavalitsus on ise huvitunud tehase rajamisest maakonda ning pakkunud välja kuus võimalikku asukohta.

Loomsete jäätmete käitlemise tehase rajamist koordineeriv komisjon valib Kalda sõnul esialgselt välja kaks, maksimaalset kolm ettevõtte võimalikku asukohta ning jätkab seejärel läbirääkimisi kohalike omavalitsuste tasemel.

Komisjon ei avalikusta seni tehase võimalikke asupaiku. Järvamaal on 140 miljonit krooni maksva jäätmekäitlustehase rajamiseks logaistiliselt parim asend, ütles Kalda.

Uus tehas peab võimaldama ümber töötada kõik Eestis tekkivad orgaanilised jäätmed nagu liha- ja kalatöötlemise ettevõtete jäätmed, farmides hukkunud loomad, samuti jäätmed väikestelt toiduainetöötlejatelt ja toidlustusettevõtetest.

Praeguse tegevuskava järgi teevad vastavad töörühmad järgmise veebruariks taustuuringud jäätmete koguse, liigi, ja tekkimiskoha kohta ning valitakse tehase asupaik.

Aastal 2001 peaks valmima tehase detaiplaneering ning kui ehitusega kõik plaanipäraselt läheb, siis peaks tehas tegema esimesed proovipartiid 2002. aastal

Eestis tekib igal aastal ligikaudu 40.000 tonni orgaanilisi jäätmeid, aastaks 2005. prognoosib põllumajandusministeerium vastavaks näitajaks 48.000 tonni.

Üle Eesti on praegu 127 loomsete jäätmete matmiskohta, millest enamiku võimalused on juba ammendumas.

Baltic News Service