Olgu see kinnisvara, jaekaubandus, autod või kunst- Ameerika majanduse kõige nõrgem segment on praegu kõige rikkamad.

Samal ajal kui keskklass ja laiem tarbijaskond jätkab kulutamist, tõdevad ökonomistid, et rikaste seas toimunud kulutuste kärpimine võib levida kogu majandusele ning ohustada majanduskasvu, kirjutab USA populaarne investorite kanal CNBC.

Luksuskinnisvaral on olnud alates finantskriisist kõige halvem aasta, kus kallitel turgudel, näiteks Manhattanil on müügid vähenenud juba kuus kvartalit järjest. Redfini andmetel vähenes vähemalt 1,5 miljonit dollarit maksvate kodude müük teises kvartalis USAs 5%. Müümata mõisate ja penthouse’ide arv kasvab kogu riigis, eriti kuurortlinnades.

Rikkamatele inimestele keskendunud jaemüüjad on silmitsi raskustega: nii andis Barney’s sisse pankrotiavalduse ning Nordstromi käive on juba kolm kvartalit järjest vähenenud. Samas kui tavaostjate igapäevavajadustele keskenduvad Wal-Mart ja Target annavad teada oodatust parematest tulemustest.

Hinnarekordite püstitamise poolest tuntud Pebble Peachi kallite autode oksjonil suudeti vähemalt miljon dollarit maksvatest autodest müüa vähem kui pooled. Kuid vähem kui 75 000 dollarit maksvad autod leidsid kiiresti uue omaniku- paljud neist oodatust kallima hinnaga.

Selle aasta esimese kuue kuu kokkuvõttes vähenesid ka kunstimüügid. Sotheby’s müük vähenes 10% ja Christie’s oksjonimüük vähenes aasta varasemaga võrreldes 22%.
Kulutuste vähenemisel on mitmeid põhjusi- nii saab kinnisvara müügi jahenemises süüdistada maksumuutusi.
Osa luksuslikkusest, näiteks uute luksusautode, moekaupade ning Šveitsi kellade müük on endiselt tugev.

Värsked andmed näitavad, et USA rikkad on oma rahakottide rauad kokku tõmmanud. Kui nende kulutused veelgi vähenevad, hakkab see tunda andma ka laiemas majanduses. 10% rikkamatest inimestest annavad ligi poole tarbijakulutustest, tõdeb Moody’s Analyticsi peaökonomist Mark Zandi. Kuid nende kulutused on viimase kahe aastaga vähenenud, samas kui keskklassi kulutused on suurenenud.
„Kui kõrgete sissetulekutega inimesed oma kulutusi jätkuvalt vähendavad, ähvardab see majanduse laienemise väljavaateid tõsiselt,“ lausus Zandi.
Rikaste säästud on samuti kasvanud- viimase kahe aastaga enam kui kahekordistunud.