"Teadlased on hinnanud, et Aafrika seakatku viiruse edasikandumise risk transpordivahenditega ei ole suur, kuid see on olemas. Kőige suuremat ohtu kujutavad seejuures metsa pinnase ettevalmistamiseks kasutatavad masinad, mida on kasutatud taudistunud metsades. Selliste masinate veermiku vahele vőib olla kinni jäänud suures koguses nakkusohtliku pinnast, kus viirus vőib püsida elujőulisena ka pikema aja vältel," ütles minister Urmas Kruuse ministeeriumi pressiteate vahendusel. "Et vältida viiruse jőudmist Lääne-Eesti saartele sellise tehnikaga, kohustavad tőrje-eeskirja muudatused metsaettevalmistamiseks kasutatavaid masinad eelnevalt puhastama."

Määruse eelnőu kohaselt tuleb metsa istutamisele eelnevaks metsa maapinna ettevalmistamiseks kasutavaid masinaid enne Euroopa Komisjoni määratud II kitsendustega tsoonist (Mandri-Eesti) tsoonivabasse piirkonda (Lääne-Eesti saared) viimist puhastada ja pesta selleks ettenähtud pesulas, teavitades sellest eelnevalt veterinaar- ja toiduameti (VTA) maakondlikku veterinaarkeskust. VTA sőlmib pesulatega kokkulepped ja avaldab pesulate nimekirja oma kodulehel.

"Korduvatel kohtumistel Riigimetsa Majandamise Keskuse ja erametsaomanike esindajatega on selgunud, et sellist tehnikat liigutatakse mandri ja saarte vahel kokku umbes kümme korda aasta jooksul. Metsatehnika puhastamise kulud katab riik," lisas Kruuse.

Mandri ja saarte vahel liigutatavate metsa maapinna ettevalmistamiseks kasutavate masinate puhastamise ja pesemise maksumus on aastas hinnanguliselt kuni 7000 eurot ja need kulud kaetakse VTA eelarvest.