Hiinas toodetavaid ja Philipsi tarkvaral töötavaid uut tüüpi mobiiltelefone on müüdud K-Arvutisalongis mai lõpust. Praegu on nende jaehind 3990 krooni.

Kahe kaardi kasutamine aitab kokku hoida sidekulusid. Kui klient räägib põhiosa ajast EMT võrgus, kuid soovib mõne teise operaatori teenust samuti kasutada, siis saab ta oma telefoni paigaldada näiteks ka Elisa SIM-kaardi. Seega võib klient olla korraga EMT ja Elisa võrgus ning rääkida selles, kus on hetkel soodsam kõneminuti hind.

Kõnealuse mobiiltelefoni tagaküljel aku all on kaks kaardipesa. Mõlemasse saab sisestada nn väikese SIM-kaardi. Sisselülitatud telefoni ekraanilt näeb, et see kasutab mõlemat võrku. Ka aadressiraamatus näitab telefon mõlemal SIM-kaardil olevaid numbreid. Nimede taga on lihtsalt märge, kas tegu on SIM1-l või SIM2-l olevate numbritega.

Mobiiltelefone müüva ja parandava ettevõtte Rein GSM Mobiiltelefonid juhataja Rein Mahlamets on enda sõnul ka varem kahe SIM-kaardi pesaga telefoniga kokku puutunud.

“Eestis on mõned sellised mobiilid kasutuses, kuid need on välismaalt toodud ja enamasti on tegemist tundmatute tootjatega. Tihti on ka näiteks nii, et mobiili saab panna küll kaks SIM-kaarti, aga korraga need ikkagi ei tööta,” teab Mahlamets.

Eesti üks suurim mobiiltelefonide turustaja EMT sellise võimalusega telefone praegu ei müü.

Kõne kaotsi ei lähe

“Need tootjad, kelle mobiiltelefonid meil müügil on, sellise funktsiooniga telefone ei tee ja seetõttu ei tule neid ka lähiajal meie poodidesse,” räägib EMT avalike suhete juht Kaja Pino.

Samas ütleb ta, et kõnepakettidega opereerimiseks pakub EMT klientidele kaksiknumbriteenust. “Kui inimesel on töönumber ning ta soovib erakõnesid teha teiselt numbrilt, siis saab samale SIM-kaardile teha lepingulise eranumbri,” selgitab Pino. Sõltumata sellest, kumb number on parasjagu aktiivne, saab helistada mõlemale numbrile korraga. Ükski kõne kaotsi ei lähe.

Tootjad

Toodavad hiinlased

Euroopas ei tunta

•• Esimene GSM-telefon, millele sai kaks SIM-kaarti paigaldada, oli 2000. aastal turule tulnud Benefon Twin. 

•• Sellel ei töötanud aga mõlemad SIM-kaardid korraga ning operaatorite vahetamiseks tuli telefon välja lülitada.

•• Praegu toodavad kahe SIM-kaardi pesaga mobiiltelefone peamiselt Hiina ettevõtted.

•• Näiteks müüb mitut erisugust kahe SIM-kaardi pesaga mudelit Hiinas asuv 2004. aastal asutatud Shensun Technology Limited.

•• K-Arvutisalongis müüdav, Philipsi tarkvaral töötav telefon on toodetud Hiina tehases Shenzhen Yuer Electronic Science & Tech. Development Co Ltd.