Käesoleval aastal möödub 200 aastat Antarktika avastamisest. See tähtis ajaloosündmus on seotud ka Eestiga, kuna üks esimesi inimesi, kes 1820. aastal Antarktikat nägi ning avastuse ka dokumenteeris, oli Saaremaal sündinud baltisakslasest meresõitja Fabian Gottlieb Benjamin von Bellingshausen.

Selle olulise saavutuse ja ajaloolise sündmuse tähistamiseks laseb Eesti Pank 27. jaanuaril ringlusesse 750 000 erikujundusega 2eurost käibemünti „Antarktika 200“, millest 10 000 münti on BU (brilliant uncirculated) kvaliteediga ja pakendatud meenetootena mündikaarti. Viimane maksab kümme eurot.

Antarktika avastamise 200. aastapäevale pühendatud mälestusmündi ja mündikaardi kujunduse autorid on kunstnikepaar Tiiu Pirsko ja Mati Veermets. Mündil on kujutatud admiral Bellingshauseni laeva „Vostok“, millega ta ümbermaailmareisil seilas.

Avalik mündimüük algab 27. jaanuaril kell 12 Omniva e-poes. Eesti Panga muuseumipood hakkab münti ja mündikaarti müüma alates 28. jaanuarist kella 10st ehk seetõttu avatakse muuseum erandkorras kaks tundi varem.

Postkontoritesse mündikaarte ei saadeta. Korraga saab osta kuni viis mündikaarti ja 10 münditropsi.