Mõni aeg tagasi kutsus internetis ringlev kiri eraisikuid ja ettevõtjaid 100 krooni eest uue panga osanikuks saama. Nagu kinnitas arileht.ee-le panga üks rajajatest, Tartu hoiu-laenuühistu nõukogu liige Mart Vihmand, ei olnud tegemist naljakirjaga.

Tõepoolest, hoiustades oma raha uues pangas, saab kliendist ka panga omanik, kellel on õigus dividende saada. "Sisuliselt saate tavapärase ja kvaliteetse teenuse, millele lisandub ka veel omanikutulu," ütles Vihmand.

Vihmandi sõnul lõikavad uuest pangast kasu eelkõige väikesed ja keskmised ettevõtted, põllumehed ja keskmise sissetulekuga inimesed.

"Ühistulise panganduse kontseptsioon on kõige kasulikum neile eraisikutele ja ettevõtetele, kes küll aeg-ajalt vajavad laenu, kuid kelle elustiil võimaldab igakuise laenumakse kõrvalt ka säästa," lisas Vihmand.

Panga asutamiseks vajaminevast 80 miljonist kroonist (5 miljonit eurot) on koos üle 63 miljoni krooni. Vihmand aga ei usu, et pank miinimumkapitaliga alustab.

Internetis levinud kiri oli Vihmandi sõnul mõeldud eelkõige uue panga tutvustamiseks. Suurt rahalist tolku sellest polnud. "100 krooni on panustanud võibolla mõned üksikud," ütles Vihmand.

Aastas tekiks 7400 uut miljonäri

Enamik ettevõtteid ja ka eraisikuid on ettevõtmist toetanud suuremate summadega. Enam kui miljon eurot said panga rajajad Vihmandi sõnul pärast teema kajastust ETV saates "Terevisioon".

Panga rajamise põhjuseks nimetas Vihmand asjaolu, et Eestis pole ühtegi ühistupanka.

"Teiseks ja väga tõsiseks põhjuseks on fakt, et erinevate hinnangute puhul on eesti kapitali kohalikus panganduses üldse umbes kaks protsenti. See justkui nagu tähendaks seda, et kõik laenuvõtjad rabavad palehigis tööd selleks, et pankade välismaistele omanikele intresse maksta. Eelmisel aastal oli kommertspankade kogukasum Eestis 7,4 miljardit krooni. Kui kasutada demagoogilist võrdlust, siis kohaliku elanikkonna hulgas jäi ainuüksi eelmise aasta jooksul tekkimata 7400 uut miljonäri," rääkis Vihmand.

Finantskriis panga loomist ei sega

Kas praegune virr-varr finantsturgudel panga loomist ei sega või tuleb hoopis kasuks? "Ei saa just öelda, et praegune olukord finantsturgudel panga asutamist kuidagi segaks," ütles Vihmand.

"Tõsi on aga see, et just halbadel aegadel õpitakse enam, tehakse rohkem kaalutletud otsuseid ja juureldakse selle üle mida edaspidi paremini saaks teha, et seniseid vigu vältida. Selles suhtes on praegune olukord meile tõepoolest kasuks."

"Me ei planeeri aga kindlasti midagi Säästumarketi sarnast, mis inimesi odavama hinna pärast meie juurde tulema sunniks. Siis oleksid nad heal ajal jällegi paremates nn ostukeskustes tagasi. Tähtis on aru saada ühistulisest mõtteviisist. See ei ole kuidagi võrreldav kolhoosi või sotsialismiga. See on mehhanism, mis suurendab iga liikme isiklike majanduslike eesmärkide täitumist olles samal ajal teistele sama eesmärgi saavutamisel toeks,"  rääkis Vihmand.

Panga loomine on Vihmandi  sõnul hetkel algidee tasandilt palju kaugemale jõudnud. Koostamisel on detailne äriplaan ja muud asutamisdokumendid. Tartu hoiulaenuühistuga koos on panga rajamisele õla alla pannud Maaelu Edendamise hoiulaenuühistu ning kaks seni anonüümseks jääda soovinud ettevõtet.

"Kui olulisi takistusi ei ilmne, loodame uksed avada umbes aasta pärast," sõnas Vihmand. 

Panga nime osas saavad lugejadki soovi korral kaasa rääkida. Häid ideid panganimesid võib Tartu hoiu-laenuühistule saata kuni 15 jaanuarini. Seadus nõuab, et panga nimes oleks sees sõna "ühistupank" .

Fakte ühistupangast:

* Ühistupank ei taotle kasumit. Kasum jagatakse pidevalt liikmetele tagasi.
* Ühistupangas toimub laenude andmine hoiu-laenuühistute tasandil, kuna nemad hakkavad üheskoos seda panka omama.
* Ühistupank luuakse kohalike hoiu-laenuühistute ühinemise teel.

* Ühistupank hakkab pakkuma kõiki praegu eksisteerivaid pangateenuseid alates siseriiklikest ja rahvusvahelistest ülekannetest, internetipangast, dokumentaalmaksetest kuni krediit- ja deebetkaartideni välja. Hõlmates seejuures nii laene, hoiuseid kui kõiki muid teenuseid, ka personaalpangandust oma esimestele ning kõige olulisematele klientidele.
Allikas: Tartu hoiulaenuühistu