Panga Eesti filiaalis, kus toimus klientide miljardite dollarite ülekandmine, soovitati väljavalitud klientidele, et nad võiksid vahetada oma raha kullaks. Dokumendid pärinevad 2012. aasta keskpaigast.

Lisaks riskimaandamisele pakuti kundedele kulda, kuna see aitab luua anonüümsust. Kulda on lihtne üle piiride toimetada.

Danske Banki pressiesindaja keeldus kommentaaridest.

2018, aasta septembris avaldatud Danske Banki Eesti filiaali mitteresidentidest klientide uurimise lühikokkuvõttes märgiti valuutavahetust ja võlakirjade ning teiste väärtpaberite kauplemist, kuid seal ei olnud sõnagi kullakangide müügist.

Pole teada, kui palju kulda Danske Bank Eesti filiaalis müüs. Pangasisesest meilivahtusest selgub, et vähemalt osad kliendid seda võimalust kasutasid. Kulda pakuti ka Danske Banki privaatpanganduse kohalikele klientidele.

Kliendid said 250 grammiseid ja raskemaid kullakange osta ilma sertifikaatideta. Rahapesuvastase võitluse luba oli vaja enne kui klient sai kulla kätte, kuid sellist luba polnud tarvis, kui kulda hoiti pangas hoiulaekas.

Avalikult pole Danske Bank kulda pakkunud, selgub 2012. aasta juunikuisest presentatsioonist. Pole välja tulnud, kas pank pakkus kulda ka pärast 2013. aastat.

Pank kasutas kulla ostmiseks kahte parnerit, olenevalt tellimuste suurusest. Üks partner täitis vaid üle 300 000 euroseid tellimusi, mille eest sai tol ajal kuus kilogrammi kulda, mis hangiti Austriast. Teine äripartner oli valmis ka täitma väiksemaid tellimusi. Suurtelt tehingutelt võttis pank pool protsenti teenustasu, väikese tehingute puhul aga kuni neli protsenti.

Mõned kullakangide pakkumise dokumendid on allkirjastatud Howard Wilkinsoni poolt, kes on Danske Banki rahapesuskandaalis vilepuhuja. Tema advokaati Stephen Kohniga ei õnnestunud Bloomergi ajakirjanikel kontaki saada.