Carolyn West ei olnud kunagi varem arvanud, et ta vajab huule täitesüste, kirjutab The Information. Kuid kõik muutus paar nädalat tagasi, kui ta osales ühes videokõnes, mis oli juba muutunud tema kodukontoris oldud aja rutiinseks osaks päevast.

Nagu kõik teised tema ettevõtted töötajaid, oli ka West – kes töötab maksuametnikuna Philadelphias –, koroonaviiruse levikust tingituna minema üle kodukontorile. Kuna sellega on kaasnenud ka suur hulk videokõnesid, on naine pidanud üha rohkem seisma silmitsi iseenda peegelpildiga, mis nende kõnede käigus talle ekraanilt vastu vaatab.

Sellega on ta aga jõudnud ebamugavale järeldusele, et talle ei meeldi see, kuidas ta nende kõnedes osaledes välja näeb. „Ma pean neid terve päev Zoomis nägema,” rääkis West, viidates oma huultele.

Veebikaamera nõuab harjumist uue minapildiga

Kuigi paljud inimesed usuvad jätkuvalt, et professionaalse ja sotsiaalse elu kolimisel arvutisse on võimalik teha järeleandmisi oma välimuse või isikliku hügieeni osas, on see ka suurt hulka inimesi teinud varasemast ärevamaks oma välimuse suhtes. Arvuti kaamera on armutu, muutes meie näod hoopis teistsuguseks, kui nad tavaliselt peeglist meile vastu vaatavad.

Selliste inimeste jaoks tähendab eneseisolatsioon hoopis täiendavaid iluprotseduure: keerukaid näohooldusprotseduure, juuksemaske, hammaste valgendamist ja isegi ise endal juuste lõikamist. Selleks, et ekraanil parem välja näha, panustatakse spetsiaalsetesse lampidesse, mis aitavad rõhutada Zoomi kõnedes just neid näojooni, mida inimene ise tahab rõhutada.

„Võiks ju mõelda, et kodus töötamine tähendab, et sa ei pea enam muretsema oma välimuse pärast,” märkis Abby Lyall, kes töötab riskikapitalifirma Big Idea Ventures programmijuhina ja kelle igapäevased kohtumised leiavad nüüd aset just ohtrate videokõnede vormis. „Mu välimus pole kunagi varem mulle nii suureks kinnisideeks saanud kui praegu. Ma meigin end igapäevaselt, kuigi ma istun kogu aeg kodus,” rääkis ta.

Ka maksuametnikust West tunnistas, et temagi on hakanud varasemast rohkem end jumestama. Ta rõhutab, et ei tee seda teiste pärast, vaid isikliku enesetunde pärast. „Ma ei taha ilma jääda sellest illusioonist, mis ma iseendast loonud olen,” märkis ta. 50-aastase maksuametniku jaoks on videokõned pidev meeldetuletus, et ta ei ole enam 25-aastane.

Samas pole tegu probleemiga, mis oleks ainult naistele omane. California riikliku ülikooli ajaloo professor John Farrell tunnistab, et tavalisest klassiruumist veebi kolimine on muutnud ta rohkem eneseteadlikumaks. „Ma ajan tihedamini habet,” rääkis mees, kellele teeb muret ka tema kõrge laup, millest ta on samuti saanud teadlikuks läbi videotundide.

Kasvanud on nõudlus teatud liiki ilutoodete järele

Ilutööstuse esindajate sõnul on nemadki aru saanud, et meie uus reaalsus, kus sõltume väga palju tehnoloogiast, on löönud meie minapildi tugevalt kõikuma.

“Zoom toob välja kõik iluvead. Iseäranis tundlikuks muutuvad naised, kellel on hoolimata vanusest kujunenud välja väga selge enesekuvand, mida uus reaalsus nüüd kõigutab,” rääkis ilubrändide strateegiakonsultant Elizabeth Kopelman, kes on töötanud selliste ettevõtetega nagu Johnson & Johnson ning Neutrogena.

Inimeste kõrval, kes on saanud teadlikumaks oma iluvigadest, on ka neid, kes on otsustanud kaamerat nö petta. Näiteks üks anonüümseks jääda soovinud naisterahvas märkis, et ta on oma arvuti kaamera ette tõmmanud läbipaistva teibi, kuna see pehmendab tema topeltlõuga kaamerapildis.

Uus reaalsus on toonud kaasa ka suurema nõudluse teatud ilutoodete järele. Juuksetoodete e-poe Prose asutaja Arnaud Plas rääkis, et alates märtsi keskpaigast on neil umbes 80%-liselt kasvanud nii juukseõli kui ka juuksemaskide müük. Kuna paljud ilusalongid on ka praegusel ajal suletud, on inimesed pidanud hakkama rohkem tähelepanu pöörama ka küüntehooldusele.