Maksuameti juriidilise osakonna juhataja kohusetäitja Maret Ambur märkis, et uus seadus annab maksuhalduritele senisest rohkem käitumisjuhiseid ja reguleerib täpsemalt maksumenetluses osalevate isikute õigusi ning kohustusi, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Õigem on öelda, et uus seadus iseenesest ei sätesta uusi maksustamise aluseid, vaid omab tähendust just menetlusnormide seisukohast, täpsustades menetluse kestel läbiviidavate toimingute protseduurireegleid,” lausus Ambur.

Samas annab uus seadus maksuhaldurile võimaluse määrata makse hindamise teel, tuginedes majandustegevuse näitajatele või tema kulutustele näiteks juhul, kui maksumaksja ei suuda anda enda esitatud andmete kohta tõepäraseid selgitusi.

Maksuametil on uue seaduse järgi võimalik maksustada inimest, kes hoolimata väikesest ametlikust sissetulekust ehitab näiteks mitu miljonit krooni maksva maja, hinnates inimese sissetulekuid kaudselt.

“Hindamise teel maksustamise aluseks võetavate andmete kindlaksmääramise üheks aluseks võib olla ka isiku kulude mittevastavus deklareeritud tuludele, näiteks elamine üle enda võimete,” märkis Ambur. “Sama meetodit võib rakendada ka näiteks maksustatava käibe määramisel.”