Pühapäeva õhtul välja kuulutatud British Telecommunications Plc ja USA kaugesideteenustegigandi MCI Communications Corp-i liitumine juhatab sisse uue ajastu maailma kaugsideteenuste turul, usuvad analüütikud.

Sünnib ju käibe poolest maailma suuruselt neljas telekommunikatsioonigrupp Jaapani Nippon Telegraph and Telephone Corp-i (NTT), USA AT&T ja Saksamaa Deutsche Telekomi järel, millel on ambitsioonid laiendada tegevust peale Euroopa ja Ameerika ka Aasias. Tegemist on Suurbritannia ajaloo suurima ühe kompanii ülevõtmisega teise poolt ning USA ajaloo suurima kompanii ülevõtmisega välismaa firma poolt. "Liitumise tagajärjel sünnib uue aastatuhande juhtiv telekommunikatsioonikompanii," ütles MCI juhatuse esimees ja peadirektor Bert Roberts kokkuleppest teatades. Liitumisel sünnib gigant, mille aastakäibeks prognoositakse 25 miljardit naela, ning millel on 43 miljonit klienti 70 riigis. Uus firma saab nimeks Concert Plc.

Kliendi jaoks tähendab kahe gigandi kokkulepe teeninduse kvaliteedi tõusu ja odavamaid rahvusvahelisi kõnesid. ärimehele tähendab liitumine seda, et nad võivad kasutavad vaid ühe sidefirma teenuseid, kus nad ka ei viibiks, kinnitavad liitunud kompaniid.

Tarbijat huvitab eelkõige, mis juhtub telefonikõnede hindadega. Tekkimas on rahvusvaheline gigant ka turunduses, mis suudab pakkuda oma teenuseid konkurentidest madalamate hindadega. Seega peaksid sideteenused odavnema. Uus gigant võib aga suruda väiksemad konkurendid välja nii kohalike kui ka kaugekõnede turult ja kehtestada oma teenustele sellise hinna, mis tal vaja on. Seega hinnad tõuseksid.

Mõlemad kompaniid kinnitasid, et kompaniide ühinemisel tekib võimas firma, mis võimaldab alandada telefoniteenuste hindu järsult mõlemal pool Atlandi ookeani.

"Hinnad langevad," lubas MCI juhatuse esimees ja peadirektor Bert Roberts.

Probleem, kas telekommmunikatsioonifirmade liitumine ikka on tarbija esisukohast parim variant, on olnud USA-s päevakorral juba mõnda aega. 1982. aastal lahutas USA õigusministeerium AT&T, eraldades üksteisest kaugekõnede ja kohalike kõnede kompaniid.

Uut megaliitumist kritiseeriski kõige teravamalt just AT&T. Kompanii juhatuse esimees Robert E. Allen hoiatas, et liitumine avaldab negatiivset mõju konkurentsile ning vähendab tarbija valikuvõimalusi.

Suurliitumine annab lisaks AT&T-le järelemõtlemisainet ka teistele konkureerivatele gruppidele nagu France Telecom, Deutsche Telekom ning Sprint Corp.

Liitumise peavad heaks kiitma mõlema riigi järelevalveorganid ning analüütikute hinnangul tõotab protsess tulla pikk ja tavalisest põhjalikum. On ju küsimuse all välismaine mõju USA telekommunikatsioonitööstusele.

BT ja MCI on teinud tihedat koostööd alates 1993. aastast, mil BT ostis oma esimesed aktsiad MCI-s.

BT-l on kuus ühisettevõtet kuuel juhtival Euroopa= telekommunikatsiooniturul, mille aastane käive on 135 miljardit dollarit.

BT ei ole jätnud kahe silma vahele ka maailma kõige kiiremini kasvavat turgu - Aasiat, mille käive peaks tänavu ulatuma 125 miljardi dollarini. Koos MCI-ga loodab BT tungida ka sellele turule.

Analüütikute hinnangul võivad BT/MCI võtta sihikule Nippon Telegraph and Telephone Groupi, mis on maailma juhtiv telekommunikatsioonigrupp.

Vastavalt liitumiskokkuleppele, mille peavad heaks kiitma aktsionärid mõlemal pool Atlandi ookeani, saavad MCI aktsionärid kuni 2,3 miljardit naela sularaha ja uue Concert Plc aktsiad. Iga MCI aktsia eest saavad investorid 5,4 uut aktsiat ja kuus dollarit sularaha, mis teeb MC aktsiate hinnaks 30 dollarit. BT maksab oma 2,4 miljonile aktsionärile eridividendi 2,2 miljardit naela ehk 35 penni aktsia pealt.

British Telecommunicationsi aktsiate kurss hakkas pärast uudise teatavakstegemist tõusma. Londoni aktsiabörsil vahetas esmaspäeval omanikku peaaegu 82,5 miljonit aktsiat ning kurss kerkis 22,5 penni võrra, s.o 373,5 pennini.

Analüütikud ennustasid, et BT aktsiate kurss võib kerkida 400 pennini, sest telekommunikatsiooniturg on üks maailma kiiremini arenevaid turge.

MCI aktsiate kurss kerkis New Yorgis 50 USA sendi võrra, s.o 30,75 dollarini.

BT asutati 1879. aastal ning firma läinudaastane käive oli 23,3 miljardit dollarit ja kasum 3,5 miljardit dollarit. Firmal on 22 miljonit klienti 30 riigis.

MCI asutati 1968. aastal ning firma läinudaastane käive oli 18,7 miljardit dollarit ja kasum 1,2 miljardit dollarit. Firmal on 21 miljonit klienti 70 riigis.

MARE KIRSS