Psühholoogide sõnul on pisike “uue töökoha stress” loomulik ning läheb aja jooksul üle.

Kaidi Reinu (25) asus uude ametisse viis kuud tagasi. Nüüdseks tunneb Falck Eesti turundusassistent end uues töökohas kui kala vees. “Esimesel tööpäeval mõtlesin inimesi vaadates, et vanadel olijatel pole ikka ammu meeles, mis tunne on olla uues keskkonnas, uute inimeste seas,” meenutas Kaidi. “Mõtlesin, et nii on kergem, kui eelmine selle koha töötaja veel paar päeva minuga koos on – hõlpsam sisse elada. Aga kukkus välja vastupidi. Mind ootas ees kuu jagu tegemata tööd ja just see mind aitaski. Pidin kiiresti tegutsema hakkama.”

Viperusi juhtub ikka

Kus asub WC, kus nagi ja kus kööginurk – tavalised esimese tööpäeva küsimused. Kaidi möönis, et õnneks leidis ta inimese, kellele end “sappa haakida” ja olmevärk üles leida. “Täiesti tavaline probleem on see, kellega esimestel päevadel lõunale minna. Aga vedas, üksikuna ma end ei tundnud.”

Argo (28) sõitis uude töökohta Eesti teise otsa. Esimese töö-päeva esimene viperus oli see, et turvamees valvelauas ei lasknud teda üles, sest mehel polnud veel töötõendit. Kui sellega korda sai, trehvas ta WC-s üllatunud naisterahvast. Selgus, et tegu oli õrnemale soole mõeldud ruumiga, mis sest, et silti uksel polnud – kõik lihtsalt teadsid seda. “Aga imelikul kombel aitasid veidrad olukorrad inimestega just sõbruneda, naer ühendab,” leidis noor ametnik. Esimesele tööpäevale uues kohas eelnesid Argol unetud ööd.

Pisike stress ja närveldamine käib täiesti asja juurde, lohutas psühholoog Anneli Salk. “Kaval on välja vaadata mõni inimene, n-ö liitlane, kellega jutule saaks, ja temalt küsida, kuidas miski uues kohas kombeks on,” ütles psühholoog. “Kui stress ja ärevus nädalatega üle ei lähe ning lisanduvad ka paanikahood, siis on tark küll endalt küsida, kas ikka konkureerisin õigesse kohta.”

Esimesel tööpäeval uuri ja jälgi

•• Eesti Ehituse personalijuht Taimi Elenurm soovitab esimesel tööpäeval kõrvad ning silmad lahti hoida, kuid oma arvamust mitte avaldada. “Selge see, et esimesel päeval tulevad uue inimese juurde kõigepealt need, kel natuke omakasu mängus,” muigas Elenurm. “Seepärast tasub kõik öeldu hoolega ära kuulata, aga ise midagi kommenteerida ei maksa.” Maksab hoopis hoolega jälgida, millised on uue koha reeglid — seda nii tööasjade kui ka suhete vallas.

•• Elenurm annab nõu olla esimesel päeval siiralt uudishimulik, viisakas ja positiivne. Kohe esimesel päeval ei maksa endalt oodata tohutuid tulemusi. “Sinu tööstiil võib tunduda teistele harjumatu, ja uued kolleegid tunduvad harjumatud. Peaasi, et ei tunneks hirmu,” ütles ta. A.N