Kohvikusse helistades teatab mehehääl, et kohvik on suletud. “Mina ainult valvan siin üksi, et midagi laiali ei veetaks või torud ära ei külmuks,” selgitab ta. Miks kohvik kinni on, mees ei tea. “Mulle vaid öeldi, et on vaja sulgeda, ja kõik,” lisab ta veel ning soovitab rääkida omanikega.

Mõni aasta tagasi palju kära tekitanud klaaskohvik Tammsaare pargis on suletud alates 30. detsembrist. Kirjaniku monumendi lähistele rajatud kaupluskohviku omanikeks olid siis veel endine näitleja Ilmar Mikkor ja Lembit Soots. Toona lubas Mikkor hakata poes müüma vaid kodumaist toodangut, Kalevi kompvekke näiteks. Paviljon läks omanikele maksma kolme miljoni ringis.

Luba lõppes

Detsembri viimastel päevadel teatati Kesklinna valitsusest, et aktsiaseltsiga Uus-Vargamäe kuni 31. detsembrini kehtivat lepingut müügipaviljoni-välikohviku paigaldamiseks ja ekspluateerimiseks Tammsaare pargis ei pikendatud.

Kesklinna asevanema Indrek Ahlbergi sõnul asus teenindamiskomisjon seisukohale, et vaieldaval õiguslikul alusel sõlmitud, pikaajalised ja siduvad lepingud ei ole turul ja tänaval kauplemise eeskirjaga kooskõlas. “Koostööleping nendega oligi nii sõlmitud, et seda pikendatakse poolte kokkuleppel. Kuid põhimõtteliselt pole seda paviljoni keegi sulgenud, ja nad võivad uue kauplemisloa taotleda ning aasta jälle täiesti tegutseda.” Ahlbergi sõnul on selle kohviku kauplemisluba võrdväärne tavalise banaanimüüja loaga. “Juriidiliselt on nad võrdsetel positsioonidel. Loomulikult saan ma aru, et sel viisil on firmal raske oma tegevust planeerida.”

Muudavad efektsemaks

Üheks firma uueks omanikuks sai pärast Soots Turismi tegevusraskustesse sattumist äri-, muusika- ja jahimees Erki Aavik. “Tõsi, kohvik on ajutiselt suletud,” nendib kümne firma nõukogusse ja kuue ettevõtte juhatusse kuuluv Aavik. “Otsustasime aja maha võtta. Millal me jälle avame, ei oska praegu küll veel öelda. Pole ka välistatud, et müüme ta hoopis maha. Pealegi on jaanuar kaubanduslikult üldse halb. Seda räägivad ju taksojuhidki,” lisab ta.

Aaviku kinnitusel tahavad omanikud linnavalitsusega asjad uuesti läbi rääkida ja kohvikus ka ümberkorraldusi teha. “Võib olla muudame ta efektsemaks ja teeme menüüs muudatusi. Muudame üht-teist, et probleemset kontingenti eemal hoida. Kohviku töötajaid me ei koondanud ega vallandanud. Kes soovis, läks puhkusele või sai teise koha firmas.”

Aavik kinnitab, et kohvik avatakse linnarahvale uuesti igal juhul. “Iseasi on, kes ta avab ja mis kujul. Pole välistatud, et müüme ta hoopis maha.”

Eve HEINLA