Uustulnuk Eesti mobiiltelefoniturul Minu Mobiil üllatas teisi mobiilimüüjaid tavapäratu reklaami ja keskmisest odavamate hindadega.

Eesti suurimasse mobiiltelefonide müügiketti Esmofon Grupp kuuluv Esmofon süüdistab Minu Mobiili ebaeetilises käitumises.

Mobiilituru uustulnuk avaldas esmaspäeval majanduslehes äripäev reklaami, milles oli mõne telefonimudeli hinnavõrdlustabel. üks hinnavõrdluses kasutatud firma oli Esmofon. "Ma olen väga pahane, et minu nime siin [reklaamis] üldse kasutatakse," lausus Esmofoni tegevdirektor Aivar Sirelpuu. "Keegi pole minu käest luba küsinud."

Sel aastal mobiiltelefonide müügiketti avada kavatseva Minu Mobiili müügijuht Avo Oja möönab, et reklaam oli "veidi julmem, kui Eestis muidu kasutatakse". "Kas on ilus müüa kallimalt telefone," süüdistas ta omakorda Eesti mobiiltelefonimüüjaid suurema kasumi saamises kui turg lubab. "Eestis hoitakse kunstlikult hindasid kõrgel," ütles Oja.

Sirelpuu Oja väitega ei nõustu. "Hinnad on niigi väga madalad, kaupmehe saadav kate on pisku," ütles Sirelpuu. Ta lisas, et juhul kui Minu Mobiil müüb Eestisse ausal teel toodud telefone, makstes riigimakse, siis võib konkurentsi ainult tervitada.

Väliskapitalil põhinevale AS-ile Flaminius kuuluv mobiiltelefonide pood Minu Mobiil müüb lihtsaid Nokia ja Ericssoni nn rahvamobiiltelefone 250-750 krooni odavamalt kui Eesti suured mobiiltelefonimüüjad Esmofon, Telmar ja Levi & KuTo. "Sellise hinnaga pole võimalik telefoni müüa," lausus Nokia telefonide maaletooja Mobinteri tegevdirektor Agur Jõgi, lisades, et edasimüüja telefoni Nokia 1610 alla 5000 krooni müües kasu ei saa.

Ericsson Eesti soovitatav Ericsson GA 318 telefoni müügihind on Ericsson Eesti GSM-i müügijuhi Andre Laine sõnul 5300 krooni. Ericsson tegi erandina jõulude ajal mobiiltelefoni ostjale 600-kroonise kingituse. "Need olid ainult jõulud, pidevalt selliseid kingitusi ei kannata osta," nentis Laine.

Minu Mobiil ei kasuta Mobinterit ega Ericsson Eestit telefonide importimisel. "Mul on kahtlus, kust seda kaupa tuuakse," lausus Sirelpuu.

Mobiiltelefonide müügiketi Telmar juhatuse esimehe Mart Ronga väitel võib tegemist olla Eesti Mobiiltelefoni (EMT) organiseeritud operaatormüügiga. Siiani on olnud EMT-ga tihedalt seotud Esmofon Grupp. "Operaator võidab iga telefoniostu pealt sedavõrd palju, sest inimene räägib," sõnas Ronk.

EMT turundusdirektor Urmas Kõiv lükkab Ronga oletuse tagasi. Kõivu sõnul on Minu Mobiil EMT edasimüüja. "Minu Mobiil on tavaline diilerfirma, nii nagu kõik ülejäänudki," kinnitas ta.

Oja ütles, et Minu Mobiil toob telefonid Eestisse oma kanaleid kasutades. Firma, kust telefonid pärit on, ostab aparaadid mobiilitootjate ametlikelt esindajatelt, kes annavad aparaatidele ka garantii. "Samas jätkab firma uute tarnijate otsimist, kes pakuksid täielikku garantiid," ütles Minu Mobiilile telefone tarniva firma müügidirektor Eesti Päevalehele.

Oja mainis, et tulevikus võib Minu Mobiil hakata müüma peale EMT liitumislepingute ka tulevase kolmanda GSM-operaatori Ritabelli omi. Minu Mobiili direktori C. Aaron Fraseri sõnul sõltub Ritabelli liitumislepingute müük sellest, kuidas lähevad läbirääkimised EMT ja Ritabelliga.

KRISTJAN OTSMANN