Aastaga on uute sõiduautode müük ligi poole võrra kukkunud

Sooduspakkumistest ning soodsatest liisinguintressidest hoolimata veereb automüük jätkuvalt allamäge.

Autode müügi- ja teenindusettevõtete liidu ja Eesti Päevalehe andmetel müüsid autokaupmehed mais 671 uut sõiduautot ehk ligi poole vähem kui aasta tagasi. Viie kuuga on müüdud eelmise aasta sama perioodiga võrreldes üle 1500 auto vähem.

Enamik autofirmasid saavutasid maiga võrreldes kehvema müügitulemuse. Suurematest autofirmadest müüsid rohkem autosid üksnes Honda ja Volkswageni esindajad.

Kia Auto müügijuhi Sven Litvinovi sõnul on mai olnud alati edukas müügikuu, kuid tänavu see nii ei ole. "Mingil põhjusel ei osta inimesed enam autosid, kuigi liisingufirmad jagavad praegu lahkesti raha," tõdes ta.

Teist kuud järjest oli enim ostetud sõiduauto Suzuki Baleno. Kui aprillis ligi sajast müüdud Balenost moodustas veidi üle poole Eesti Energia suurtellimus, siis mais müüdud 40 autost enamik läks eraklientidele. "Eesti Energia suurtellimus täitis osaliselt reklaamikampaania otstarvet, kuid peamiseks trumbiks on Baleno ülisoodne hind," ütles Suzuki ja Seati esindaja Japauto müügidirektor Erkki Ots.

Helkama-Auto Shkodade müügijuhi Kalle Mihkelsi sõnul kukkus Shkodade müük ligi kolm korda. "Juunis püsib autode müük enam-vähem mai tasemel, kuid ülejäänud suvest elame vaikelu," ennustas ta.

Enamostetud autode TOP3

MAI

VÄIKE KESKAUTOD 329

Suzuki Baleno 40

Ford Focus/Escort 32

Hyundai Accent 30

KESKAUTOD 139

Volkswagen Passat 19

Mazda 626 16

Honda Accord/Coupe 16

MAASTURID 88

Honda CR-V/HR-V 20

Nissan Patrol/Terrano II 15

Suzuki Grand Vitara/Jimny 15

SUUR KESKAUTOD 21

Volvo S/V70/S80 6

Toyota Camry 5

Chrysler 300M 3

VÄIKEAUTOD 77

Peugeot 206/106 15

Daewoo Matiz 14

Volkswagen Polo 10

MAHTUNIVERSAALID 14

Volkswagen Sharan 4

Renault Scénic/Espace 3

Seat Alhambra 2

LUKSUSAUTOD 3

BMW 7-seeria 2

Mercedes-Benz S-klass 1