"Maksab vaade. Seda võib küll öelda," tunnistab müügiosakonna juhataja Endo Tõnuver. Ronib siis Suur-Patarei tänava veel pooleli oleva maja neljanda korruse korteris redeli abil katusekorrusele ja avab akna.

"Vaatad välja ja võid laevade sõidugraafiku järgi kella õigeks panna," ütleb Tõnuver igatsevalt. Ent aknast ei paista ainult meri ja laevad. Silma jäävad ka lammutatud ja poolpõlenud varemed.

"Oh, need kaovad varsti," rahustab Tõnuver. "Need on kõik meie maad, sinna tulevad samuti majad. Ja kellel on jaht, kaater või purjekas, saab sellega kohe treppi," räägib ta kavatsetavatest plaanidest. Ja lisab rõõmsalt, et paraku on see vaade juba müüdud. Neljatoaline saunaga korter läbi kahe korruse maksis ligikaudu 2 miljonit krooni. Kes korteri ostis, jääb saladuseks. Ligi 90 korterist on kolmandik müüdud. Ostavad nii Ernesto Preatoni itaallastest äripartnerid, välismaalased kui kohalikud rikkurid.

Alumised korrused vaesematele

Paraku paistab meri aknasse vaid kõrgemate korruste elanikele. Kolm alumist korrust peavad leppima vastasmaja akendega.

"Need on ka odavamad," ütleb Tõnuver, lisades, et mida madalamal korter asub, seda vähem ta maksab. Seega võivad pisut üle keskmise palgaga inimesed merevaatest suu puhtaks pühkida. Olenevalt korrusest, korteri suurusest ja siseviimistlusest võib madalamatele korrustele eluruumi osta ka umbes miljoni krooni eest. Selle raha eest avaneb akendest vaade teise, umbes 20 meetri kaugusel asuva maja korteritesse. Kes eelistab privaatsust, peab akende ees kogu aeg hoidma ribakardinaid.

Tõnuver teeb ühe kolmetoalise korteri lehtalumiiniumkattega turvaukse lahti. "Meil on valvatavad majad, siia pole uhkemaid uksi vajagi," ütleb Tõnuver ja astub koridorist umbes miljon krooni maksva korteri elutuppa.

Kolmetoaline hoopis kahetoalineõ

Seebiseriaalidest tuttavlikult puudub korteris traditsiooniline esik, samuti köök. Seega muutub kolmetoaline korter kohe kahetoaliseks, sest elutuba peab olema nii riietenagi, köögi kui televiisoritoa eest. Elutoa üks sein on kööginišš. Suitsetama peab toas või koridoris, sest rõdusid majal ei ole.

Kuigi siseviimistlus on veel pooleli, tulevad aknalauad kallitesse korteritesse naturaalsest värvitud puidust. Seinad ja laed kaetakse pestava liimvärviga. Kööki, vannituppa ja sauna on ette nähtud Itaalia keraamilised plaadid. Esiku ja tubade põrandakatteks on õhuke, 14 mm puitparkett, mille pealispind on 4 mm paksusest pöökpuust. Vannituppa, kööki ja WC-sse on ette nähtud ripplagi. Elutubade laed on värvitud. Sanitaartehnika on Itaalia ja Skandinaavia firmadelt. Kui klient soovib, võib ta kõike ka muuta.

Kolmetoalises korteris on see-eest aga kolm erinevat majapidamisruumi. Üks on WC, teine pesumasina ja triikimislaua jaoks ning kolmas on nurgavanni päralt.

"See ei ole küll mullivann, kuid näeb välja nagu mullivann," lisab Tõnuver.

Tagumise, rohelist tooni maja alla jääb ka valvatav parkla. Koht ei kaasne siiski korteriostuga. Ühe parklakoha eest peab juurde maksma ligi 140 000 krooni. Ent autokoha võib ka rentida. Parklast viib lift otse majja.

Kirsti VAINKÜLA