Endine Miss Venemaa ja Miss Globe on üks Venemaa superrikastest ning nii tema ise kui ka mitmed tema rikkad sõbrad tunnevad majanduslikku survet.

„Telveunes" olevad rikkad ei käi enam kuulsuste pillavatel pidudel ning hoiavad ka muul moel kulusid kokku.

Kuid see pealesurutud tagasihoidlikus ei ole rikkureid Venemaalt ära ajanud ega Putini vastu keeranud. President on Ukraina kriisi ajal korduvalt patriotismikaardi välja käinud ja see tundub töötavat.

Krõlova istub oma uue korteri kuldsel sohval ja meenutab, kuidas kaasmaalased ostsid kriisi alguses kokku televiisoreid, külmikuid ja tatart. See oli eelmise aasta detsembris.

„Ja mina? Mina olen rahulik, sest midagi hullu ei ole juhtunud. Jah, me ei käinud seekord välisriigis puhkamas, sest ma ei olnud nõus maksma kolm korda suuremat summat kui varem," ütles Krõlova. Naise veatu ilu on ta viinud mitme moeajakirja esikaanele.

„Me otsustasime puhata Moskvas ja Peterburis. Käisime muuseumides, teatrites, kõikjal. Ja meil oli väga vahva aeg. Oli tore näha Punasel väljakul kõrguvat jõulupuud ja ma arvan, et kogu puhkus oli sama mõnus nagu Austrias või Prantsusmaal suusatamine," ütles ta.

Just sellisele suhtumisele Putin loodab.

Ta ütles oma amtiaja alguses Venemaa oligarhidele: „Olge lojaalsed ja hoidke poliitikast eemale ja teile jäävad teie varad alles."

Kodanikuühiskonna Arendamise Sihtasutuse juht ja endine Putini abi Konstantin Kostin ütleb, et rikkad ei ole Putini suhtes halvasti meelestatud. Mõned võivad olla, aga see ei ole laialt levinud.

Selle kuu alguses esines Putin taas üleskutsega, et riigi jõukad tooksid oma vara kodumaale. Seda selleks, et riigi majandust aidata.

Krõlova on abielus väga rikka ärimehega, aga ta ei soovi avaldada, kes see on. Nende mõlema varad asuvad naise sõnul suures osas Venemaal. Naisele meeldib aga siiani veeta pikki nädalavahetusi Prantsusmaal või mujal Lõuna-Euroopas ning süüa sealset juustu, mida Venemaal sanktsioonide tõttu ei saa.

Kuid üldiselt jäävad Vene rikkurid täna kodukamarale, paljudel on siiski valmis ka plaan B.

Venemaal ilmuma ajakirja „Citymagazine" peatoimetaja Aleksei Koval ütles, et nii mõnelgi ärimehel on valmis nö evakuatsiooniplaan, juhuks, kui neid riigis enam ei soosita.

„Ma usun, et suuremal osal ärimeestel, kellel võib olla tulevikus midagi karta, on juba valmis plaanid kiireks lahkumiseks," ütles elustiili ja investeerimisajakirja peatoimetaja.

Seda, et Vene rikkad nüüd rohkem kodumaal on, soovivad ära kasutada luksuskaupade tootjad. Juveelibränd Bulgari on avamas oma esimest kauplust Venemaal. USA autotootja General Motors tõmbas Venemaal suures osas otsad kokku, aga keskendub nüüd premium-klassi autodele. See tootegrupp on ainuke, mida kriis väga mõjutanud ei ole.

Samas peavad kõik luksuspoed arvestama, et Vene rikkad on täna tagasihoidlikumad kui varem.

„Keegi ei soovi täna eputada ja me ootavame. Keskklass jooksis kriisi alguses kohe kõike ostma, aga kõrgem klass on veel talveunes," rääkis Alisa Krõlova.