Kui Reformierakonna valitsus kukub ja reformierakondlastest ministrid eesotsas peaminister Taavi Rõivasega riigikokku suunduvad, tuleb nende senistel asendusliikmetel paratamatult sealt lahkuda. Samas pole neil nukrutsemiseks põhjust, sest lahkuvaid asendusliikmeid ootab kopsakas hüvitis – see on keskmise eestlase aasta või paari palga suurune.

Riigikogu avalike suhete juht Urmas Seaver ütles Delfile, et Taavi Rõivase asendusliige riigikogus on Andre Sepp, majandus- ja taristuminister Kristen Michalit asendab Vilja Savisaar-Toomast, välisminister Jürgen Ligi asendusliige on Kristjan Kõljalg, maaeluminister Urmas Kruuset asendab Mati Raidma, riigihalduse minister Arto Aasa asendusliige on Imre Sooäär, siseminister Hanno Pevkurit asendab Meelis Mälberg ja septembris haridusministriks saanud Maris Laurit asendab Rait Maruste.

Mälbergi asemel peab riigikogust aga lahkuma hoopis Peep Aru, kes läks riigikokku Martin Kuke asemel üleriigilisest nimekirjast. Kuna Mälberg on üleriigilises nimekirjas Arust ees pool, siis peab riigikogus lahkuma just Aru ja mitte Mälberg.

Riigikogust lahkuvatele saadikutele on ette nähtud ka hüvitis. Kui isik on riigikogus olnud vähemalt aasta, siis makstakse talle hüvitisena summa, mis on võrdne riigikogu liikme kuue kuu palgaga. Kui alla aasta, siis vastavalt töötatud ajale, kuid mitte rohkem kui kolme kuu palk.

Kuivõrd riigikogu lihtliikme palk on ligi 3500 eurot kuus, siis alla kahe kuu riigikogus olnud Rait Maruste saab kuni 10 500 eurot (kahe kuu eest umbes 7000 eurot) ja teised asendusliikmed, Sepp, Savisaar-Toomast, Kõljalg, Raidma, Sooäär ja Mälberg suisa 21 000 eurot hüvitist.

Maruste puhul sõltub hüvitise suurus tema riigikogus oldud aja pikkusest, kuid kas ja millal täpselt valitsus vahetub, pole muidugi teada. Kuni aga uut valitsust pole, jätkab ametis praegune koosseis.

11. novembril täiendatud infoga, et Meelis Mälbergi asemel peab riigikogust lahkuma hoopis Peep Aru.