Sagadi mõisas toimunud Eesti Kutseõppe Edendamise Ühingu sügisseminaril said Erasmus+ kutsehariduse õpirände harta omanikuks Narva Kutseõppekeskus, Pärnumaa Kutsehariduskeskus, Rakvere Ametikool, Tallinna Teeninduskool ja Tartu Kunstikool.

„Euroopa ühtne haridusruum baseerub õppejõudude ja õpilaste vabal liikumisel. Ülikoolid on juba väga pikka aega oma mobiilsust harta põhiselt organiseerinud. Mõned aastad tagasi tekkis Euroopa tasandil mõte, et seda võiks kõrghariduse ja teaduse juurest laiendada kutsehariduse valdkonnale,“ selgitas hartasid üle andes Sihtasutus Archimedese juhatuse esimees ja Erasmus+ programmi Eesti riikliku büroo direktor Rait Toompere

„Sisuliselt tähendab harta omanikuks olemine seda, et enam ei pea projekte kirjutama. Institutsioon, mis on hartaga rahvusvaheliselt tunnustatud, saab omale õiguse taotleda mobiilsuse toetust lihtsustatud korras,“ lisas ta.

Erasmus+ kutsehariduse harta omanikuna võtab kool pikaajalise kohustuse panustada jätkuvalt rahvusvahelise õpirände edendamisse ja rakendab strateegilist lähenemist rahvusvahelise õpirände lõimimisel kooli tegevustesse.

Harta eesmärk on julgustada organisatsioone, kes on saavutanud oma õpilaste ja töötajate õpirände korraldamisel häid tulemusi, arendada strateegiaid, mis toetavad koostööd Euroopa riikidega.

Selline koostöö ei tähenda ainult õppimise soodustamist mõnes Erasmus+ programmis osalevas riigis või kvaliteetse õpirände lisamist õppekavadesse, vaid hõlmab ka rahvusvaheliste lähenemisviiside arendamist õpirändes osalevas organisatsioonis, näiteks koostöövõrgustike loomist, võõrkeelte õppimise edendamist ja oma meetoditest ning mõtteviisist kaugemale vaatamist.

Harta omanikel on võimalus alates 2016. aastast esitada taotlus kutsehariduse õpilaste ja töötajate Erasmus+ õpirändeks lihtsustatud korras. Selle eesmärk on toetada saatvate organisatsioonide õpirände korraldamise suutlikkuse kasvu, jätkates samal ajal õpirände kvaliteedi tunnustamist ning arendamist. Kutsehariduse õpirände harta kehtib kogu Erasmus+ programmi aja (aastani 2020).