Pärnu maakohtu istungite registri andmetel arutab kohus 7. juunil nii AS Väätsa Agro avaldust saneermismenetluse algatamiseks kui ka Swedbanki pankrotiavaldust ettevõtte vastu, teatas BNS.

"Peame intensiivselt läbirääkimisi Väätsa Agro omanike ja juhtkonnaga kompromissi saavutamiseks ettevõtte restruktureerimisel. Pankrotiavalduse näol on tegemist kohtumenetlust puudutava asjaoluga. Rõhutame veelkord, et kindlasti ei soovi pank ettevõtte likvideerimist, vaid seda, et Väätsa Agro majandustegevus jätkub," teatas Swedbank.

Mai alguses otsustas riigikohus jätta Väätsa Agro saneerimiskava kinnitamata ja lõpetas ettevõtte saneerimismenetluse. Toona märkis riigikohus, et vaatamata kava kinnitamata jätmisele ei ole välistatud Väätsa Agro uue saneerimismenetluse algatamine, kuni ettevõtte suhtes ei ole algatatud pankrotimenetlust.

Väätsa Agro saneerimise üle peetud vaidluse viis riigikohtusse Swedbank, kes polnud rahul sellega, et saneerimiskava kohaselt oleks panga enam kui 85 miljoni krooni suurusest laenulepingust tulenevast nõudest konverteeritud 60 miljonit krooni Väätsa Agro aktsiateks. Pank hindas talle pakutud aktsiate väärtust tühiseks ja märkis, et sisuliselt tähendab muudatud panga nõude vähendamist ligi 70 protsendi võrra.

Pank oleks jäänud Väätsa Agro vähemusaktsionäriks. Samas oleks pandiga tagamata nõudeid vähendatud 20-35 protsendi ulatuses, viitab kohtuotsus panga seisukohale.

Riigikohtu kolleegium andis saneerimisseadusele tõlgenduse, mille järgi ei saa võlausaldajate õigusi ebaproportsionaalselt kahjustada, nõustudes selles osas panga seisukohaga.

Väätsa Agro ja saneerimisnõustaja väited ettevõtte paranenud majandusseisundi ja -prognoosi kohta näitavad, et võimalik võib olla koostada firmale jõukohane saneerimiskava, millega ühegi võlausaldaja õigusi seadusvastaselt ei kitsendataks, hindas riigikohus.

Väätsa Agro esitas kohtule saneerimiskava 2009. aasta novembris, kuigi ettevõtte võlausaldajad polnud saneerimiskavaga nõustunud.

Märtsi lõpus teatas Väätsa Agro, et tema tulud olid mullu 82 miljonit krooni ja puhaskasum 13 miljonit krooni.Väätsa Agro enamusaktsiate omanik on Hanseatic Capital Estonia.