Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi sõnul on praegu lepingutega kaetud 49,5 miljonit tonni heitmekvooti ja see moodustab rahalises mahus ligi viis miljardit krooni.

Peaminister Andrus Ansip ütles neljapäeval BNS-ile, et vaba heitmekvoodi müügiga on õige kiire.

"Pakkumine ületab ekspertide hinnangul praegu ligi kolmekümnekordselt nõudlust," rääkis Ansip.

Küsimusele, kas kvoot võib ka müümata jääda, vastas peaminister, et Eestile võib kõik müümata kvoot kätte jääda. Tehingud peavad olema tehtud ja saadav raha peab olema ära kulutatud 2012. aasta lõpuks.

Eesti väljapakutud projektid konkureerivad teiste riikide projektidega. Mitsubishiga kestsid neljapäeval lepinguga päädinud läbirääkimised Ansipi sõnul pikka aega. Jaapanlased pingutasid peaministri sõnul, et tehing sõlmida veel praeguse valitsusega. Selle suure tehinguga saab Ansipi sõnul Eestist "tõeline demoriik" elektriautode vallas.

Nii peaminsiter kui ka majandus- ja kommunikatsiooniminister kinnitasid, et keskkonnasaaste vähendamise projekte, mida heitkoguste võimalikele ostjatele pakutakse, on ka ühistranspordiprojekte. Seniste projektidega on rahastatud ühiskondlike hoonete soojapidavuse parandamist ja ligi 100 uue liinibussi ostmist.

Värske kokkulepe ka tervet Eestit katva elektriautode laadimisjaamade võrgustiku ehitust ja 507 Mitsubishi elektriauto vahetamist kvoodi vastu ja eraisikutele ligi 500 uue elektriauto ostmise toetust kuni 50 protsendi ulatuses.