Projekti vahendaja Jüri Saarma kirjutas oma kodulehel, et 25kohalise kohviku stardikapitaliks võiks kujuneda 150 000 krooni, millest tänaseks on annetustena koos juba 61 000 krooni (3898 eurot).

Kohviku käivitamine algab kohe, kui kokku on kogutud 100 000 krooni (6391 eurot).

"Well, mingit kindlat garantiid kahjuks ei ole. On täiesti võimalik, et see ettevõtmine ei osutu edukaks (või isegi ei käivitu), aga minu arust tasub see ise järgi proovida," lisas ta.

Delfile ütles Saarma, et asi sai alguse Ugandas vabatahtlikuna tööl olles. Ühel päeval sai ta sõbralt e-kirja, milles too pakkus talle 10 000 krooni, kui ta suudab ellu viia kohaliku kogukonna elu "jätkusuutlikult paremaks" muutva projekti.

"Väljakutse tundus väga põnev, eriti sõna "jätkusuutlik" pärast," rääkis Saarma. Igatahes oli

Mõni aeg hiljem kutsus Blueskye erivajaduste laste kooli juht Godwin vabatahtlikud endale külla ning noored olid neile valmistanud küllusliku eine.

"Vabatahtlikud kiitsid, et see on siiani parim toit, mis nad Ugandas on saanud. Nädal hiljem külastasime teist erivajadustega laste kooli ja õppe-alajuhataja Sam tutvustas meile nende noorte poolt valmistatud ehteid, riideid, kooke ja käsitööd," lausus Saarma.

"Mõlema kooli üheks suurimaks väljakutseks (lisaks õpetamisele) on see, et mis saab nendest noortest pärast kooli. Need kolm asja kokku viies (minu väike stardikapital, laste head oskused ning mure noorte tuleviku pärast) jõudsime mõttele, et miks mitte rakendada nende noorte oskused mõnes päris omas ettevõtmises. Kui see osutub edukaks, on tegu jätkusuutlikku mudeliga."

Saarma ütles, et hetkel otsitakse vabatahtlikku, kes on elus midagi korda saatnud ning kes aitaks kohviku käivitada 7-12 kuu jooksul. Praeguseks on ta saanud 15 taotlust ning ühe-kahe potentsiaalse kohvikujuhiga plaanib ta kohtuda ja vestelda.

"Oluline on, et inimene oleks midagi elus käivitanud (või edukalt käigus hoidnud) või oleks muidu tugev majandaja - see ei tähenda tingimata ärikogemust. Et õnnestuda, on vaja huvi toitlustusvaldkonna vastu, toimetulemist erinevate kultuuridega (sealhulgas vajadusel ülim kannatlikkus) ning loovust, kuna takistusi sellel ettevõtmisel on kindlasti palju ees ootamas. Soolisi ja vanuselisi eelistusi ei ole," sõnas Saarma.

Sarnast kohvikut võib Saarma sõnul leida ka Eestist, näiteks Anni Akadeemia. "Siin toimetades oleks muidugi kulude suurusjärk teine. Leedus tegutseb toidukoht ManoGuru, kus töötavad narkosõltuvusest vabaneda soovivad noored, Hollandis restoran Freud, kus töötavad skisofreenikud jne."