Nii on suutnud Unesco maailmapärandisse kuuluva Shimogamo pühamu preestrid vihastada ümbruskonna elanike, kuna nad lasid buldooseritega tasandada pühamu äärse maatüki, et sinna rajada korrusmajad, kus korterid maksavad enam kui kaks miljonit dollarit tükist.

Jaapanis suhtutakse religiooni üha skeptilisemalt. Valitseb isegi ütlus, et kui tahad saada rikkaks, siis hakka usumeheks. Samas on paljud Jaapani 180 000 templist ja pühamust suurtes rahalistes raskustes, ütles Hokkaido ülikooli usuprofessor Yoshihide Sakurai. „Nad vajavad kulude katteks kõrvaläri.“

Jaapanis külastavad paljud abielludes ja uue aasta esimesel päeval Shinto pühamuid ja matustel budistlike templeid, kuid telejaama NHK küsitluse kohaselt peavad end vähem kui 40% usklikeks. Veel vähem on neid, kes on valmis maksma pühakohtade ülalpidamise eest.

Raha teenimiseks korraldavad Jaapani preestrid kiirkohtamise üritusi ja teles ülekantavaid lilleseade võistluseid. Samuti meeldib neile kinnisvaraarendus. Jaapanis on toonud madalad intressitasemed ja uus pärimismaksuseadus kaasa rendikinnisvarabuumi. Kinnisvarainvesteeringud andsid mullu kolmandiku majanduskasvust.

Teadagi on kinnisvara vallas kõige tähtsam asukoht ja see on põhjus, miks West Japan Railway ehk raudteefirma ja elamuehitaja Sekisui House püüavad preestritele kinnisvaraarendusprojekide ideid maha müüa. Templid ja pühamud asuvad linnade parimates piirkondades. Näiteks Osaka keskkosas lõhuti maha Otani Shinshu hoone, mida budistid kasutasid abielu- ja matusetseremooniate läbiviimiseks. 2019. aastal valmib selle asemele kohe templi peasissepääsu juurde 17-korruseline ärihotell. Tokios on Mitsui Fudosan arendanud pühamutelt renditud maadele kontorihoone ja kaks korrusmaja.

Kyoto keisripalee juures asub saja aastane Nasinoki pühamu. 2012. aastal rentisid preestrid asina seal lähedal oleva maatüki. Nüüd on pitsitatud kahe värava vahele kolmekorruseline elamu. „See ei näe hea välja,“ ütles Tokiost linna külastanud turist Mieko Okajima, kes peatus, et juua pühast allikast vett. Pudeli täitmise eest küsitakse kahe dollarilist annetust. „See peaks olema tasuta,“ lausus ta.

Isegi Kyotos, kus on Jaapani karmimad ehitusreeglid, ei suuda seadused takistada templitel ja pühamutel oma maadel kinnisvaraarendust. „Kuni nad ehitusseadust ei riku, ei saa me neid peatada,“ ütles Kyoto ajalooliselt väärtusliku linnailme säilitamise ameti juht Tomako Uehara.