Presidendid, kes on kogu palga annetanud

President John F. Kennedyl oli vara 100 miljoni dollari eest ehk tänases vääringus 800 miljoni eest. Ta ei vajanud kindlasti 100 000-dollarilist palka. Küll aga vajasid raha mitmed heategevusorganisatsioonid, teiste seas Kuuba Perede Komitee ja Ühinenud Neegrite Kolledži Fond.

Kennedy andiski kogu oma presidendipalga ära. Ta andis ära ka kongresmani tasu, mida ta 14 aasta vältel teenis.

Ka president Herbert Hoover oli rikas mees. Ta oli lausa nii rikas, et paljud ameeriklased arvasid, et ta ei suuda mõista Depressiooni-aegse USA elanikke. Hooveri pangaarve oli ka põhjuseks, miks teda teist korda tagasi ei valitud. Hoovergi andis kogu oma presidendipalga heategevuseks.

Nad võisid saada inspiratsiooni USA esimeselt presidendilt George Washingtonilt. Kongressi määratud 25 000-dollarilisest palgast mees toona loobus. On aga neid, kes ütlevad, et Washington kasutas raha siiski hiljem, et maksta oma reisikulude eest.

Presidendid, kes maksavad igapäevaseid arveid

President Barack Obamal ja esimesel leedil Michelle Obamal on vara 24 miljoni dollari jagu. Samas ei ole teada, et nad oleks raha kuhugi annetanud. Obama palk on 400 000 dollarit aastas. Muidugi võivad nad oma annetusi varjata. Samas võivad nad tasuda ka laene ning kulutada raha nö igapäevaste asjade peale.

Obama ütles North Carolina ülikooli tudengitele oma kõnes, et ta maksis oma õppelaenu ära alles kaheksa aasta eest. Ta ütles, et selle tegi eriti keeruliseks see, et nad panid raha kõrvale ka tütarde kolledžifondi tarbeks.

Obamad maksavad täna oma Chicago maja laenu ning tütarde erakoolitasusid. Lisaks muidugi nende oma erakulutused. Põhimõtteliselt ei tunta Valges Majas tasuta lõunaid. Obamad maksavad oma söögi eest ise - nii lõunasöögi kui ka poest ostetava kraami eest. Niisiis elavad nad justkui nagu tavalised ameeriklased. Väike erinevus siiski on - nende erapidudel esinevad artistid nagu Paul McCartney või Stevie Wonder.

Presidendid, kellele palgast ei piisanud

Mõned presidendid on hoolimata viisakast palgast siiski sattunud rahahätta. Paljude ameeriklaste jaoks on president Thomas Jefferson rikas aristokraat. Samas suutis iseseisvusdeklaratsiooni autor ametiaja jooksul tekitada endale 10 000-dollarilise võla. Pärast mehe surma müüdi tema Virginias asunud häärber maha koos mööbli ja orjadega.

President Henry Trumani varalist seisu mõjutas oluliselt halb investeering kaevandusse. Ta oli aastaid laenudega kimpus. Tema rahalised raskused võisid olla põhjuseks, miks kongress otsustas presidendi palga tõsta 100 000 dollari peale.

Eks ole näha, mida teevad presidendipalgaga Hillary Clinton või Donald Trump. Vaeste inimestega tegu ei ole.