Kuigi teemantid peaksid olema armastuse, pühendumuse ja uute rõõmsate alguste sümboliteks peavad nende tõttu paljud inimesed teemantirohketes riikides neid pigem needuseks kui õnnistuseks. Teemantisõjad on nõudnud pea neli miljonit inimelu, kirjutab Global Witness.

Maailma teemantikaevandused mitte ainult ei tooda teemanteid, vaid ka kodusõdu, vägivalda, töötajate ekspluateerimist, keskkonnakahjustusi ja kirjeldamatuid inimkannatusi.

Mitte kaua aega tagasi hakkas üldsus mõistma, et suured kogused teemante kaevandatakse vägivaldsetes ja ebahumaansetes tingimustes. Tarbijad on hakanud üha tungivamalt nõudma, et sellisel viisil teemantite kaevandamine lõpetataks. Siiski erilisi muutusi näha ei ole.

Kahe aastakümne jooksul on seitse Aafrika riiki olnud jõhkrates konfliktides, mille allikaks on teemantid.

Rivaalitsevad grupid võitlevad üksteisega, et saada kontrolli teemantirikaste alade üle. Selle tulemuseks on verevalamised ning inimõiguste rikkumised alates vägistamisest lõpetades lapssõduridega. Teemanteid, mis õhutavad kodusõdu nimetatakse ka vere- või konfliktiteemantiteks.

Teemantitööstus on püüdud olukorda muuta kehtestades Kimberly protsessi aastal 2003. Kahjuks töötab see ainult mässumeelsete organisatsioonidega. Kui vägivald toimub nende riikide enda valitsuste poolt, siis ei ole Kimberly protsessist kasu. Selle asemel määratletakse need teemantid konfliktivabadeks ja tekib võimalus nende vabaks turustamiseks üle maailma.

Peamised probleemsed piirkonnad on Kesk-Aafrika Vabariik, Zimbabwe, Angola ja Elevandiluurannik.