“Ootaksin ära kohtulikud lahendused, kuid võimalik on ka Riigikogu poolt antud teema käsitlemine,” kommenteeris Riigikogu liige Ken-Marti Vaher praegust olukorda Den za Dnjomile. “Eesti Pank võiks aga esmalt avalikustada kõik asjasse puutuvad dokumendid ja siis saaks see lugu palju selgemaks.”

Detsembris 1991 külmutati Moskvas VEBi kontodel asunud kahe kommertspanga, UBB ja Põhja-Eesti Aktsiapanga klientide raha. Nagu hiljem on selgunud, kadus Moskvasse justnagu külmutatud 67 miljonist dollarist perioodil 1993-2001 47 miljonit dollarit (ümmarguselt 700 mln krooni). Vettpidavat selgitust raha kadumisele arvetelt ei ole siiani.

Ken-Marti Vaher nõudis 2005. aastal justiitsministrina Eesti Pangalt VEBi kohta käivaid dokumente. “Eelkõige pakkusid huvi kõik Eesti Panga käsutuses olevad dokumendid, mis kajastavad NSV Liidu Välismajanduspangas, hilisemas Venemaa Välismajanduspangas olevate Eesti pankade või nende õigusjärglaste korrespondentsarvetel toimunud muudatusi,” väitis Vaher. “Samuti huvitasid meid dokumendid, mis tõendavad, kelle korraldusel ja mis dokumentide alusel niisugused muudatused toimusid.”

Neid dokumente ta ei saanud. Eesti Panga tollane president Vahur Kraft vastas üldsõnaliselt, et kahjunõuded on tänaseks aegunud. Ta sidus VEBi nõuded Eesti-Vene piirileppe allakirjutamisega, avaldades lootust, et kui see tehtud, tekib võimalus ka VEBi jäänud rahale ligi pääseda.

Justiitsministrina saatis Vaher järelepärimise 2005. aastal ka Vnešekonompanki, kuid vastust sellele ei tulnud. Samal aastal kaotas Ken-Marti Vaher seoses nn mõõdikuteskandaaliga oma ministriameti.

Vaheri arvates olnuks loogiline, kui UBB ja Põhja-Eesti Aktsiapank lastuks seoses suutmatusega oma klientidele raha välja maksta pankrotti. Eesti Pank eesotsas Siim Kallasega valis aga teise tee, küttes üles lootust, et riik kompenseerib kaotuse.

VEB ise tegutseb Venemaal jätkuvalt, ja kujutab endast suurt ja tugevat panka.

VEBis kadunud raha lõputuna näiv saaga on tänaseks jõudnud järjega ringkonnakohtusse. Nimelt on AS Akke, AS Saare Kalur ja AS A.O. Imbi kaevanud seoses soovimatusega kahjud hüvitada kohtusse Eesti Vabariigi valitsuse. Halduskohus keeldus kaebust menetlemast ja keeldumise otsus on edasi kaevatud. Praegu vaadatakse abi otsivalt poliitikute poole, sest riigikogu eelmises koosseisus on arutatud komisjoni loomist juhtunu uurimiseks.